Gulyás Gergely: Nincs olyan javaslat, ami megszüntetné a közvetlen polgármester-választást

Az EU támadja a magyar árkorlátozásokat, uniós pénzből finanszírozná a kormány a humánszféra béremelését, de az ellenzéki pártok azért küzdenek, hogy ez ne valósuljon meg. Brüsszel felelős a rekordmértékű inflációért, a forint árfolyamának alakulásában a magyar kormánynak semmiféle felelőssége nincs. 2023. január 1-től változik a kata, forduljon a fogyasztóvédelemhez, akire ráterheli a különadót a Ryanair. Összefoglaló a mai kormányinfón elhangzottakról.
Kékes Viktória

2022. június 17. 12:10

Gulyás Gergely: Nincs olyan javaslat, ami megszüntetné a közvetlen polgármester-választást

Kevés reménykeltő dolog van most a háború és az amerikai infláció miatt - így indította a pénteki kormányinfót Gulyás Gergely. A miniszter szerint az EU-ban is soha nem látott infláció van. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak, és a termékek ára is nőtt a szankciók miatt. 

 

„A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz”. – mondta a miniszter. 

 

6 százalékkal alacsonyabb az infláció annál, mintha nem lennének az árstopok, a kormány ezért is döntött a meghosszabbításuk mellett:

 

„A magyar kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció mérséklése érdekében. A rezsicsökkentéssel és az árstopokkal 6 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint amennyi lenne ezek nélkül az intézkedések nélkül. Ezért a kormány indokoltnak tartja az árstopok fenntartását”.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a brüsszeli felszólító levél ellenére a kormány kitart amellett, hogy csak magyar rendszámmal lehessen hatósági áron üzemanyagot vásárolni. 

 

„A versenyt nem sérti a benzinárstop” - jelentette ki Gulyás.

 

Kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

 

 • Tárgyalni fog a kormány az önkormányzatokkal arról, hogy valamilyen kompenzációt kapjanak azért, mert rájuk nem fog már vonatkozni a rezsicsökkentés. Egy kis önkormányzatnál nagyobb eséllyel adnak majd támogatást, mint egy nagy adóerejű településnél.

 

„Különös figyelemmel követjük, hogy a baloldali polgármesterek hogyan tudnak ezzel megbirkózni, hiszen az általuk kívánatosnak jött állapot most jött el”. - tette hozzá.

 

 • Minden esetet vizsgálnak, amikor a cégek áthárítják az extraprofitadót a fogyasztókra. Gulyás szerint szokatlan az a kocsmai stílus, amit a Ryanair vezetése megenged magának, ahol van versenytárs, ott érdemes inkább azzal utazni.
 • Megvétózza a globális minimumadót az unióban a kormány. (Erről itt írtunk részletesen.)
 • Konkrét kompromisszumokat ajánlott a kormány azért, hogy elfogadja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet. Gulyás konkrét példaként azt emelte ki, hogy az egyszereplős közbeszerzéseket 15 százalék alá visszük. Abban reménykednek, hogy a felajánlott korrekciók hatására év végéig megérkezik az uniós RRF-forrás. (Hazánk az egyetlen uniós ország, amelynek helyreállítási tervét még nem fogadták el. Erről itt írtunk részletesebben.) Már csak azért is lenne óriási szükség az EU-s pénzekre, mert a kormány ebből kívánja finanszírozni a humánszféra (pedagógusok, orvosok stb.) béremelését. Gulyás szerint az ellenzéki pártok azért küzdenek, hogy ez ne valósuljon meg.
 • Gulyás cáfolta a Népszava értesüléseit, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter zártkörű szemléjén azt az üzenetet továbbította a jelenlévőknek, hogy annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás idén. (Erről szóló cikkünk itt olvasható.)
 • Január 1-től változik a kata szabályozása, évi 18 millió forintra emelné az ilyen adózási formában elérhető bevételt a kormány, de ez csak a kisvállalkozásokra vonatkozna. A visszaéléseket viszont meg akarják szüntetni.
 • A benzinárstoppal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy anyagilag fenntartható a szabályozás, és azt sem tartja valószínűnek, hogy üzemanyaghiány lesz. Hernádi Zsolt pedig szerinte a MOL vezérigazgatójaként jól beszélt, amikor az intézkedés eltörlését kérte a kormánytól. (Ebben a cikkünkben lehet olvasni arról, mit mondott pontosan a MOL vezére.)
 • Semmilyen olyan államigazgatási terület nincs, ahol leépítésre lenne szükség. Ha állami cégeknél van felesleges munkaerő, akkor ott lehet próbálkozni - reagált a miniszter a Népszava felvetésére, miszerint a költségvetési javaslatból az olvasható ki, hogy 30 milliárdot akarnak spórolni az állami szféra bérköltségein.
 • A Telex arra volt kíváncsi, mit javasol a miniszter azoknak a családoknak, akik Európában terveztek nyaralni, és nehézségeik vannak a 400 forintos euró miatt? A miniszter válaszában azt mondta, nem akar senkinek az életébe beleszólni, de kiemelte, hogy a régiós valuták hasonló mértékben gyengültek az elmúlt hetekben. Szerinte erről nem a magyar kormány tehet. Sőt, szerinte semmiféle felelőssége nincs a kormánynak abban, hogy itt tart az árfolyam. Gulyás a Bajnai-kormány globális pénzügyi válság alatti egyszeri forintmélypontját hozta fel, miszerint ahhoz képest csak 10 százalékot romlott az árfolyam. Szerinte ezzel a számmal érdemes kalkulálni, nem azzal, ami a Fidesz-kormány elejét jellemezte, és különben is, ez az évi mintegy egy százalék nem rossz egy exportvezérelt gazdaságnak.
 • Az RTL Klub arra kérdezett rá, miért van az, hogy mégiscsak kevésbé romlanak a régiós valuták, mint a forint. Gulyás szerint a lengyel zloty az RRF-megállapodás megszületése miatt áll jobban, a cseheknek pedig sokkal nagyobb a devizatartaléka, ami jót tesz a korona árfolyamának.
 • Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekre a miniszter elmondta, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, az sem kizárt, hogy aknamentesítésre katonákat küldünk az országba, az orosz olajról pedig akkor tudunk leválni, ha az unió az azzal járó költségeket kifizeti. Gulyás nem tud arról, hogy bármilyen orosz személlyel vagy céggel kapcsolatban szankciót vetett volna ki a magyar kormány. A miniszter szerint lehet vitatkozni azon, hogy Kirill pátriárka nyíltan támogatta volna a háborút, és szerinte az egyházaknak komoly szerepe kell hogy legyen a béketeremtésben, amit nem szolgált volna, ha szankciókkal sújtják.
 • A miniszterelnök fizetésének megemelését (nemrégiben 2,8 millióról 4,8 millióra emelkedett Orbán Viktor fizetése) Gulyás azzal indokolta, hogy Orbán Viktor kevesebbet keresett, mint egyes miniszterek. (Fürjes Balázs a parlamentben még azt mondta, az igazolja a kormányfői fizetés megduplázását, hogy Orbán Viktor uniós kollégáinak többsége többet keres nála.)
 • Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy ő személy szerint támogatja, hogy egy napra essen az EP-választással. Szerinte nem okoz legitimációs problémát az, ha a választást elvesztő polgármesterek októberig hivatalukban maradnak, ahogy attól sem kell tartani, hogy a fennmaradó időben kiürítenék a kasszát. Állítólag nincs kormányzati szándék arra, hogy megszüntessék a közvetlen polgármester választást.