Gulyás Gergely: Nem egy túlzott elvárás, hogy a háziorvos egy hónapban kettőt ügyeljen

Kormányinfót tartott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Kékes Viktória

2023. március 23. 14:13

Gulyás Gergely: Nem egy túlzott elvárás, hogy a háziorvos egy hónapban kettőt ügyeljen

Miközben Orbán Viktor Brüsszelben harcol a magyar érdekekért, Gulyás Gergely Budapesten tartott kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bevezetőjében arról beszélt, hogy közös uniós lőszerbeszerzésbe kezdenek a tagállamok. Ebben Magyarország is részt vesz, de mi továbbra is fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy fegyverek szállításában nem veszünk részt, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta:

 

 • Nyáron ugrásszerűen csökkenni fog az infláció, év végére egy számjegyű lesz. (Magyarországon továbbra is a legmagasabb a pénzromlás mértéke az unióban, a propaganda viszont remekül működik, a magyarok többsége szerint Brüsszel a hibás.)
 • Bízik abban, hogy a Fidesz frakció a finn mellett a svéd NATO-csatlakozást is támogatni fogja, bár ő személy szerint nem tudja, párttársainak mi a problémája a svédekkel.
 • Továbbra is az orosz gázszállítás a legbiztosabb, teljes egészében nem lehet kiváltani, vagy kapunk orosz gázt, vagy leáll a magyar gazdaság.
 • A kormány mindent megtett az uniós pénzek folyósításáért, most már semmiféle jogi alapja nem lehet annak, hogy ezek tovább csússzanak. (Ezzel szemben továbbra is érthetetlen trükkökkel próbálja kijátszani az uniót a kormány.)
 • Nem egy túlzott elvárás az a háziorvosoktól, hogy egy hónapban kettőt ügyeljenek. (A kormányzati fenyegetések ellenére az új szerződéseket a háziorvosok mindössze harmada írta alá.) Az nem problémás, hogy nem minden orvos írta alá az ügyeleti rendszerhez való csatlakozást. Gulyás szerint az ellátás biztosított, mindenhol jó színvonalon működik és ez a lényeg. A miniszter szerint a MOK állításával szemben senki nem fenyegetett senkit, de a törvényeket be kell tartani. (Most a kormányhivatal fenyegeti az új ügyeleti szerződéseket alírni nem hajlandó orvosokat akár 5 milliós öt milliós büntetéssel, sőt, működési engedélyük visszavonásával.)
 • Szili Katalin trükkös pozícióváltásával az égvilágon semmi gond nincs, korábbi munkája sem tartozott abba a körbe, ami a Bizottság szerint ne férne össze az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával. A miniszterelnöki biztos közjogi megbízatás, része az államigazgatás rendszerének, a miniszterelnöki megbízott polgári jogi viszony.
 • Már csak az igazságügyi reform miatt blokkolja a Bizottság az uniós forrásokat. Ezeket Varga Judit pontról-pontra megtárgyalta a bizottsági tagokkal, ezért már csak egy visszajelzésre várnak.
 • Erasmus-ügyben folynak a tárgyalások, megállapodás viszont továbbra sincs. Az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai továbbra is időkorlátozás nélkül töltik be tisztségüket. A kormány kész arra, hogy ezt a szabályt szigorítsák: határozott idejű megbízás lehet a jövőben, és a tagok mandátuma egyszer meghosszabbítható lenne. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorításában sincs szerinte már komoly nézetkülönbség.
 • A kormány dolgozik a választási törvény módosításán. Megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon jelölő szervezetek külföldről kapjanak támogatásokat a kampányra.
 • A magyar állam jól járt a Vodafone felvásárlásával és a Yettel ügylettel is.
 • Nincs napirenden a Fudan beruházás. (Ennek némileg ellentmond Vitályos Eszter, a Kulturális Minisztérium államtitkára.)
 • A sajtóban megjelent hírekkel szemben nagyon aktívan működik az Integritás Hatóság.
 • A magyar jogrend szerint a magyar hatóságok nem tudnák letartóztatni Vlagyimir Putyint, ha Magyarországra jönne, mert hazánkban nincs kihirdetve a Nemzetközi Büntetőbíróság statútuma. Azért mert az ellentétes az alaptörvénnyel. A kormánynak egyébként nincs álláspontja az elfogatóparancsról.
 • A közvagyon jellegüket elveszíthető kastélyokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy az így esetlegesen gazdát cserélő épületekben a közcélt (például múzeum működtetése) továbbra is biztosítani kell majd. Hogy miért nem jó az, hogy az állam biztosítja továbbra is ezt a közcélt (ha már közpénzből lettek feljítva ezek az épületek) Gulyás körülbelül azt válaszolta, hogy majd így jobb lesz. A hat kórház egyetemi fenntartásba kerüléséről a miniszter azt mondta, mivel az egyetemi kórházak a nagy megyei kórházak, világos a miniszter szerint, hogy egységes irányításra van szükség. (Szegeden a deszki tüdőszanatóriumot szippanthatja be az egyetem.)
 • Gulyás szerint helyes és indokolt volt öt csillagos szállodában aludni Bécsben 5,5 millióért. (Gulyás is az Orbánt elkísérő 40 fős delegáció tagja volt, amikor a miniszterelnök az osztrák kancellárral találkozott. Bár Bécs mindössze pár órás autóútra van, a delegáció tagjai öt csillagos szállodákban aludtak, a két napos út összköltsége 7,2 millió forint volt.)
 • Orbán csak akkor megy Kijevbe, ha annak van értelme.
 • Gulyás nem tudja, hogy a február 28-ai határidőig hány önkormányzati iskola, óvoda tulajdonjogára adtak be igényt az egyházak és milyen arányban oszlanak ezek meg a felekezetek között. (Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely alapján, ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki. Több településvezető erre nem hajlandó.)