Gulyás Gergely: Most már biztonságosabban és nagyobb sebességgel tudnak közlekedni a tramtrainek

Szokatlan időpontban, Varga Judit igazságügyi miniszter társaságában tartott ma Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter. Az ok az Európai Unió Bíróságának döntése volt, amely elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét a jogállamisági mechanizus ügyében.
Kékes Viktória

2022. február 16. 15:35

Gulyás
Gergely: Most már biztonságosabban és nagyobb sebességgel tudnak
közlekedni a tramtrainek

Jogállamisági mechanizmus

A Kormányinfó Varga Judit felszólalásával indult: az igazságügyi miniszter megismételte, hogy nemzetközi támadás folyik a gyermekvédelmi törvény ellen. Ez a probléma és nem a jogállamiság. Varga szerint Brüsszelnek is tiszteletben kell majd tartania az áprilisi népszavazás eredményét. 

 

Benzinárstop

A rövid felszólalás után kérdezni már nem lehetett az igazságügyi minisztertől (így a Völner-ügyről sem), Gulyás Gergely vette át a szót. A kormány mai döntéseit ismertetve elmondta: nem merült fel, hogy kompenzálják a benzinkutatakat a benzin árának maximalizálása miatt. A Mol át fogja venni a tönkrement kutakat. Annyi korlátozás lesz érvényben, hogy kannában maximum 10 liter gázolajat vagy benzint lehet elvinni, de azt nem lehet korlátozni, hogy a kocsit teletankolják. Az élelmiszer árstop meghosszabbításáról majd akkor tárgyalnak, ha aktuális lesz. 

 

Sikerpropaganda

Az infláció egész Európában megnőtt, de Magyarországon a kormány intézkedéseinek köszönhetően nem 10, csak 7 százalék körüli.

 

Gazdasági növekedés: a 7,1 százalékos adat a legjobb és legmagasabb a rendszerváltás óta. Ez a kormány gazdaságpolitikájának eredménye. Nálunk jobban csak a lengyelek teljesítettek.

 

Kérdések

 

Az M1 kérdésére Gulyás megismételte, hogy a magyar kormány továbbra is kiáll a gyermekvédelmi törvény mellett és arról majd az emberek döntenek a népszavazáson. Gulyás szerint nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a bíróság mai döntésének. Magyarország az egyik legeredményesebb ország az európai pénzek lehívásában.

 

A magyar kormánynak vannak vitái Brüsszellel, de ez a pénz nekünk jár. A magyar fél számára bukott per költsége egészen minimiális lesz. Gulyás szerint Brüsszel a baloldalnak drukkol, az európai uniós pénzek csak baloldali győzelem esetén kerülnek veszélybe.

 

Az origo a tramtrainekkel kapcsolatos kérdésére a miniszter elmondta, hogy a problémát – 80 kilométer/órás sebesség felett rázta az utasokat – orvosolták és most már biztonságosabban és nagyobb sebességgel tudnak közlekedni a tramtrainek.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét elmondta, hogy a kormány megérti a pedagógusok követeléseit, szívesen tárgyalnak is velük, de a törvények rájuk is vonatkoznak, azokat be kell tartani. 

 

A hvg kérdésére a miniszter ismét elmondta, hogy a jogállamiság definíciója nem szerepel semmilyen uniós dokumentumban, így nincs is mit értelmezni. Az unió bíróságának függetlenségére vonatkozó kérdést Gulyás inkább elmismásolta.

 

Az esetleges Ukrajnából érkező menekültek befogadására Gulyás elmondása szerint több forgatókönyv is van, több tízezer emberről is tudunk gondoskodni, ha szükséges. 

 

A Privárbankár/mfor kérdésére a miniszter azt mondta, hogy a jogállamisági mechanizmus elindítása hosszú folyamat, a helyreállítási alappal kapcsolatban most is tárgyalnak, de szerinte a Bizottság szándéka nyilvánvaló: meg akarják várni az április 3-i választást. 

 

Azt tudtuk, hogy a baloldalt támogatják, de abban nem vagyok biztos, hogy a fasisztákat és a kommunistákat is támogatják – idézte ezredjére is Márki-Zay Péter szándékosan félreértett nyilatkozatát az Európai Bizottsággal kapcsolatban. 

 

A Mediaworks Hírcentrum kérdésére Gulyás azt mondta, közel 2 millió ember jogosult az adóvisszatérítésre, ebből pedig közel 1,5 millió ember már meg is kapta az őket megillető visszatérítést. 

 

A Telex munkatársa az iránt érdeklődött, hogy Varga Juditnak – aki havi 5,7 millió forintból tart fent egy 8 fős sajtóosztályt – nem lenne e kötelessége válaszolni a sajtó kérdéseire. Gulyás szerint minden politikusnak szabad döntése, hogy kinek ad interjút. Példaként felhozta Tarlós Istvánt, aki Karácsony Gergellyel ellentétben tartott sajtótájékoztatókat, ahol válaszolt a sajtó kritikus kérdéseire is. 

 

A Reuters kérdésére Gulyás azt mondta nem okozhat nagy infláció emelkedést az, hogy a lakosság az adóvisszatérítést fogyasztásra költi. 

 

Az RTL Híradó is megpróbálta kiszedni Gulyásból, hogyan kapcsolódik a gyermekvédelmi törvény a jogállamisági mechanizmus elindításához. Ezzel kapcsolatban megalapozott feltételezésekre hivatkozik a miniszter. Ha elindul a mechanizmus, akkor képviselni fogják a magyar érdekeket. Gulyás szerint Cseh Katalin jelentésének elfogadása (amely arról szól, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhatnának uniós támogatásra) nem jelent semmit. A kormány viszont nem támogatja, mert ez a tagállamok kormányainak döntési jogát vonná el.

 

A Bloomberg azzal kapcsolatos kérdésére, miszerint ha megnyerik a választásokat, számítanak-e arra, hogy büntetést kell fizetni Magyarországnak? Gulyás azt mondta, csak az ellenzék esetleges győzelme esetén számít erre, ha a jelenlegi kormány marad hatalmon akkor nem, mert 

 

Magyarország korrekt és megbízható partner volt eddig is, és ezután is erre lehet számítani. 

 

A 444.hu kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, hogy szerinte Varga Juditnak nincs több információja a Völner-Schadl korrupciós ügyről. A Márki-Zay Péter által belengetett, három kormánytag melegvideójának felbukkanását Gulyás kizártnak tartja. 

 

Trump esetleges látogatásával kapcsolatban a miniszternek nincs információja, a miniszterelnök pedig évértékelőjében a baloldali vezetőkre, nem a szavazóikra gondolt, amikor a Himnuszban lévő balsorshoz hasonlította őket.

 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszul Gulyás elmondta, hogy jogorvoslati lehetőség az Európai Bíróság döntése ellen nincs. 

 

A mai Kormányinfó tanulsága: a kormány kitart amellett, hogy az unió a gyermekvédelmi törvény és nem a kormány mindent átszövő korrupciója miatt fagyaszthatja be a Magyarországnak járó uniós támogatásokat.