Gulyás Gergely: Ma 12 órától csak a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra vonatkozik a 480 forintos hatósági üzemanyagár (frissítve)

A szokatlan időpontban, szombaton 11 órakor kezdődött kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a tiltakozások ellenelére sem változtat a kormány a kata új szabályain, Hegedüs Zsuzsa felmondását tudomásul vették és elfogadták, lesz tűzijáték augusztus 20-án és a teljes közszférában megvizsgálja a fatüzelésre való áttérés lehetőségét a kormány.
Kékes Viktória

2022. július 30. 12:59

Gulyás Gergely: Ma 12 órától csak a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra vonatkozik a 480 forintos hatósági üzemanyagár (frissítve)

A háború és a szankciós politika Gulyás Gergely szerint lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges. Csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő fél-háromnegyed évben van lehetőség. A kormány ezért arról döntött, hogy a stratégiai készletek negyedét szabadítják fel. Mivel ez nem lesz elegendő, a készleteket csak a lakosság fogja tudni igénybe venni hatósági áron.

 

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a MOL javaslatára változtat a benzinárstop szabályain: július 30-án 12 órától csak a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra vonatkozik a 480 forintos hatósági ár.

 

Menekülni kell a gáz elől

Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás szerint a gáztól menekülni kell, muszáj alternatívákat találni. Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, döntöttek arról, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

 

Az Európai Unió döntése, miszerint 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást (ezt egyedüliként a magyar kormány nem szavazta meg) Gulyás szerint nyílt beismerése annak, hogy a szankciók Európára ütnek vissza. A kormány azonban azzal számol, hogy Magyarország képes a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére.

Komoly szakmai viták nincsenek, de az Európai Bizottság politikailag is képviselhető megegyezést igyekszik elérni

Naponta tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal, Gulyás optimista. A magyar kormány például elfogadta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára kell emelni a pedagógusbéreket. Gulyás ismét elmondta, hogy a baloldal miatt nem lehet a pedagógusok bérét megemelni, mert ők áskálódnak az unióban a magyar kormány ellen.

A kormányzati autókra már nem fog vonatkozni a 480 forintos hatósági ár

Válaszolta a hvg kérdésére Gulyás.

Hegedüs Zsuzsa lemondását tudomásul vette és elfogadta a kormány

Oszlatta el az ex miniszterelnöki főtanácsadó státuszával kapcsolatos esetleges kérdéseket a miniszter.

Nem lesz tűzifaárstop

De lesz elegendő mennyiségű tűzifa.

Lesz augusztus 20-án tűzijáték

A kormány hónapokkal ezelőtt beszerezte már a rakétákat, amiknek a tárolása csak még drágábbá tenné az ünnepséget. A tűzijáték megtartása elleni petíciót pedig tavaly többen írták alá Gulyás szerint.

Fotó: MTI

Nem lesz korrekció a katával kapcsolatban

Az országgyűlés elfogadta az erről szóló jogszabályt és pont.

A teljes közszférában megvizsgálják a fatüzelés lehetőségét

Nem csak a tankerületeknél, minden közintézménynél megvizsgálják a fával való tüzelésre való átállást a gázról. Azért ezt, mert ez a leggyorsabb alternatíva, de minden más megoldás is jó.

Sok esetben teljesen felesleges a nyelvvizsga

Válaszolta Gulyás az RTL kérdéséreaz egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség eltörésével kapcsolatban. Szerinte a generális nyelvvvizsga-előírásnak nincs értelme. Nem lehet racionálisan megmagyarázni, miért indokolt olyan területeken, ahol munkaerőhiány van, például az óvónők esetében.

Eddig több mint 860 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Ismertette a pontos számokat Szentkirályi Alexandra. Közülük mindössze 27657 fő nyújtott be menedékkérelmet, és 23900 esetben született pozitív döntés.

Fotó: MTI

Nem faji, kulturális különbségről beszélt Orbán Tusnádfürdőn

Gulyás szerint szándékosan értik félre a miniszterelnök szavait. Nem etnikailag akar különbséget tenni, hanem kulturálisan. A különböző kultúrák keveredése ugyanis nem érdeke Magyarországnak. De ők ezt mondják 7-8 éve.

Nincs napirenden Szijjártó kijevi látogatása

És az oroszokat kell megkérdezni, miért dicsérik olyan sokat Magyarországot az orosz állami tévében - válaszolta Gulyás a 444.hu érdeklődésére.

Nem történt jelentős létszámleépítés a Miniszterelnökségen

Cáfolta a 24.hu értesüléseit Gulyás. Azt viszont nem tagadta, hogy lesz létszámleépítés az összevonások miatt, de erre még nem került sor. Más minisztériumoknál sem történt tömeges elbocsátás. Kisebb iskoláknál van lehetőség a fatüzelésre átállásra. Még tart annak felmérése, hogyan lehet segíteni az iskolákat, ahol kazánt kell venni, ott az állam fogja biztosítani a forrásokat – válaszolt a 24.hu kérdésére Gulyás.

A választási ígéreteket be kell tartani!

Nyugi, nem saját magukra, hanem Karácsony Gergely be nem tartott ígéreteire célzott ezzel a miniszter.

További korlátozások nem lesznek az üzemanyaggal kapcsolatban

A MOL adatai szerint a most bejelentett intézkedésekkel fenntartható lesz a rendszer.

Nem kell korlátozni a lakossági gázfogyasztást

Ha októberre sikerül feltölteni a tározókat.

 

A rendőrök, mentők és tűzoltók kapnak majd pluszforrást, mivel rájuk is vonatkozik az új szabályozás

Ígéri a miniszter, aki szerint fél óra elég arra, hogy az állampolgárok felkészüljenek a megváltozott szabályokra. (Hatályba lépése előtt fél órával jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben.) Gulyás szerint ez klasszikusan egy olyan kérdés, ahol indokolt volt a rövid határidő, hiszen az emberek megrohanták volna a benzinkutakat, így meg nem volt erre idejük. Ő maga egyébként a kormányinfóra igyekezve látta, hogy óriási sorok vannak a kutakon.

Fel kell oldani a tanárok nyugdíjkorlátját

Ez a megoldás Gulyás szerint az egyre brutálisabb tanárhiányra. Az orvosok esetében a miniszter elmondta, hogy hétezerrel több orvos van ma, mint 2010-ben, bár néhány területen így is van hiány - ismerte el. A miniszter úgy látja, annak köszönhetően, hogy a kormány néhány évvel ezelőtt megemelte az orvosi képzés létszámkeretét, biztosított az utánpótlás.

2027-re bruttó 1 millióra nőhet a diplomás átlagfizetés

Ismételte el a kormány korábbi ígéretét Gulyás. Ehhez viszont uniós támogatásra is szükség van, és „a baloldal mindent elkövet, hogy ne tudjunk a tanároknak bért emelni”.

Nem lesz drágább az atlétikai stadion

A szerződésben rögzített áron belül marad és időben be is fogják fejezni, ezért semmi nem nehezíti a világbajnokság megrendezését.

 

Címlapon

mutasd mind