Gulyás Gergely: Kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek

Az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatosan magyarázkodott az állami rádióban a miniszter, aki szerint az oltási program egy percre sem állt le.

2021. március 07. 13:46

Gulyás Gergely: Kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek

Jövő szerdáig további 400 ezer embert tudnak beoltani koronavírus ellen Magyarországon, ami Európában az első helyet biztosítja az országnak

– közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Gulyás szerint

Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, amik csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket.

Kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek, de összességében Magyarország már most is második az EU tagállamai között az oltási rangsorban, és az a cél, hogy az elsők legyünk – mondta a miniszter.

A sajtóban megjelentekkel szemben az oltási program egy percre sem állt le.

Nehéz nem tömegesnek tekinteni azt az oltássorozatot, amiben 400 ezer ember fogja megkapni a vakcinát

– tette hozzá Gulyás.

A miniszter megjegyezte, hogy a háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztráltak oltása Sinopharm-, Moderna- és Pfizer-vakcinával. Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltást függesztették fel, de a jövő hét második felében ezt is megkapják az emberek.

Ezután egy kicsit szidta az ellenzéket, szerinte sajnos a baloldal a legnagyobb válsághelyzetben is a „minél rosszabb, annál jobb” elvéből indul ki, és ebből egyenesen következik az oltásellenesség.

Olyan vakcinákkal, amiket a magyar hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, amikkel világszerte több tízmillió embert beoltottak, és számukra ez védettséget biztosít, ugyan miért ne lehetne oltani Magyarországon?

– kérdezte Gulyás.

A miniszter a kínai vakcinát az egyik legjobb, a mutánsok ellen talán a legnagyobb védelmet nyújtó oltóanyagnak nevezte. Szerinte az oltásellenes álláspont ellentétes Magyarország érdekeivel, és azzal is, hogy a hatékony védekezés eredményeképp minél előbb újra lehessen indítani a gazdaságot.

Magyarország nem először játszott úttörő szerepet, utalt az oltások mellett a kormányzat korábbi kedvenc témájára, a migrációra, amiről szerinte Magyarország mondta ki elsőként, hogy a folyamatot meg kell állítani. Vakcinaügyben is egyértelmű volt, hogy nemcsak nyugaton, hanem keleten is készíthetők jó vakcinák – mondta, hozzátéve, hogy ahhoz ragaszkodtak, hogy a vakcinákat a magyar hatóságok is vizsgálják, és csak olyanokat kaphassanak meg az emberek, amik ellenőrzöttek és biztonságosak.

A néppárti kilépés kapcsán Orbánt dicsérte

A Fidesznek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kilépéséről Gulyás az állmi rádióban azt mondta: az egyébként balliberális irányba sodródó EPP-ben voltak olyan benelux vagy skandináv törpepártok, amik alapvetően intoleráns politikát folytatnak, és nem tudták elviselni a magyar kormánypártot, ami ragaszkodik a hagyományos kereszténydemokrata értékrendhez, elutasítja a migrációt és a családpolitikában is világos értékeket fogalmaz meg. Szerinte a Fidesz képviselői mindig is a magyar érdekeket képviselték Brüsszelben.

Gulyás szerint a balliberális európai sajtóban sem vitatja senki, hogy a magyar miniszterelnök Európa egyik legbefolyásosabb politikusa, ahogy azt sem, hogy Angela Merkel szeptemberi távozásával az EU állam- és kormányfői közül Orbán Viktor lesz a legrégebben hivatalt viselő kormányfő. Ez az ismertségét, befolyását önmagában is mutatja

– dicsérte a főnökét a miniszter.

Az Európai Néppárton kívül is van élet. Az európai konzervatív, illetve jobboldali pártok között van a legerősebb olasz kormánypárt, a lengyel kormányt alkotó legnagyobb párt, szövetségeseket köztük is lehet találni – magyarázkodott Gulyás.

A miniszter szerint úgy tűnik, hogy az Európai Néppárt az elmúlt években feladta az alapvető jobboldali értékeket, azonban van egy nagy társadalmi igény, illetve egy nemzetközi összefogásra vonatkozó igény is arra, hogy legyenek olyanok, akik ezt képviselik.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)