Gulyás Gergely: Ha január elején hozzájuthat Magyarország az uniós pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak (frissítve)

Rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely az uniós megállapodás apropóján. A sajtótájékoztatóra az alkut levezénylő területfejlesztési minisztert is meghívták.
Kékes Viktória

2022. december 13. 10:47

Gulyás Gergely: Ha január elején hozzájuthat Magyarország az uniós pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak (frissítve)

„Minden jel arra utal, hogy tegnap este Brüsszelben megállapodásra jutottak a magyar helyreállítással kapcsolatban. Minden cél megvalósult, amit júliusban megunk elé tűztünk” – mondta Navracsics Tibor a kedd reggel tartott sajtótájékoztatón. 

 

A területfejlesztési miniszter szerint Magyarország tárgyalási stratégiája „kezdetektől fogva nyilvánvaló volt”. Minden olyan aggályt, kommentárt, ami a Bizottság felől érkezett, megvizsgált a magyar kormány, és ha volt lehetőség a kompromisszumra, azt teljesítettük is.

 

„Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat”.

 

Navracsics szerint egyébként nem voltak feszültek a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A miniszter úgy látja, ha Brüsszelben nem kötötték volna össze a különböző programokat, már sokkal korábban elfogadhatták volna a magyar helyreállítási tervet. Miközben a „mi részünkről végig higgadtság volt megfigyelhető”, addig az Unióban kezdettől fogva hisztériásak voltak. A higgadtság a jelek szerint kifizetődő volt megítélése szerint.

Fotó: MTI

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy ahogy lesz uniós pénz, a pedagógus béremelés megvalósul. 

 

„Ha január elején hozzájuthat Magyarország a pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak”.

 

Az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárdos hitelről Gulyás Gergely azt mondta, ellenezték a további közös hitelfelvételt, ezért egy olyan formát sikerült találni, ami további hitel felvételére nem kötelez bennünket. Most a közös uniós költségvetésből adunk pénzt Ukrajnának. A magyar kormány jobbnak tartotta volna, ha minden tagállam külön-külön, kétoldalúan megállapodik Ukrajnával, de a mostani megoldás az ukrán vezetésnek is egyszerűbb. 

 

A másik kérdés, amit Magyarország nem támogatott ezidáig a globális minimumadó. Navracsics Tibor szerint az ezzel kapcsolatos problémákat sikerült elhárítani. A kormány nem akart adóteher növekedést, és azt, hogy ez a versenyképesség rovására menjen. Azzal, hogy nem kell adót emelni, ez így rendben van. Gulyás is megerősítette, hogy ez nem kényszeríti Magyarországot adóemelésre - a kompromisszum értelmében ez úgy lehetséges, hogy a helyi iparűzési adót is beleszámítják.

 

Gulyás azt ígérte, a magyar parlament 2023. február 20-án kezdi tárgyalni a finn és a svéd NATO-csatlakozást. (Ezt egyébként csak Magyarország és Törökország nem hagyta még jóvá.) Gulyás szerint a szövetségeseink számíthatnak ránk. (Kérdés, hogy kit tekint szövetségesének a miniszterelnökséget vezető miniszter. - a szerk.)

Fotó: MTI

A végére néhány erős kijelentés:

Navracsics Tibor szerint Magyarország példát mutat az Európai Unió többi országának abban, hogyan lehet hisztéria nélkül tárgyalást folytatni, és hogyan lehet kifehéríteni a közbeszerzéseket. 

Gulyás Gergely szerint a korrupcióellenes intézkedések jó irányba viszik az országot. A korrupciós helyzet mindig lehetne jobb, de a korrupció mértéke nem mindegy. Úgy véli, hogy egyáltalán nem rosszabb a korrupciós helyzet Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

 

Köszönjük a figyelmet!

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind