Gulyás Gergely akár Mrs. Lipton a Csengetett, mylord?!-ból: Nagy könnyebbség!

2022. első kormányinfóján rengeteg bejelentés volt, de jutott idő baloldalazni, gyurcsányozni, Márki-Zay Péterezni is.
Garai Szakács László

2022. január 13. 18:18

Gulyás Gergely akár Mrs. Lipton a
Csengetett, mylord?!-ból: Nagy könnyebbség!

A szerdán bejelentett élelmiszerárstopról a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: remélhetőleg ez a kormánydöntés nagy könnyebbséget jelent azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly terhet okoz. Az élelmiszerárakat október 15-i szinten rögzítik, az online pénztárgépadatok alapján rendelkezésre állnak az akkori árak.

 

A Kormányinfón Gulyás Gergely kitért arra: a kormány üdvözli, hogy az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást egy időben tartják meg, mert ezzel hétmilliárd forintot spórolnak. A tárcavezető kifejtette: a magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés ebben a kérdésben. A miniszter köszönetet mondott a Párbeszéd képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását, amit az Országgyűlés valamennyi pártja, képviselője támogatott.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: a kormány döntött arról, hogy újjáépítik a leégett szentesi sportcsarnokot, az ehhez szükséges forrásokat biztosítják.

 

Közölte: a kormány arról is döntött, hogy az ötezer lakos alatti települések önkormányzatainak biztosítja a szükséges forrásokat a polgármesterek illetmény- és költségtérítés-emelésére, az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik.

 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a kormány óvatos a karanténidő lecsökkentésében, a konzervatívabb javaslatot fogadták el e téren.

 

Az ingyenes tesztelésről a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, mindig azt mondta a kormány, hogy az önmagában nem megoldás, és az oltás helyett erre mozdulhatnak el az emberek. A megoldás továbbra is az oltás, nem a tesztelés – hangsúlyozta. Közölte, „negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat”, az erről szóló utasítás a héten megjelenik.

 

Gulyás Gergely szerint az oltottság szintjének földrajzi oka van, Közép-Európában ez a szám lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Magyarországon ugyanakkor magasabb, mint a szomszédos országokban, kivéve Ausztriát. Kijelentette: az operatív törzs a kormány javaslattevő szerve, így az általa készített és felhasznált dokumentumok döntés-előkészítő anyagok, amelyek egyetlen kormány idején sem voltak nyilvánosak.

 

Az infláció megfékezésére tett intézkedésekről úgy nyilatkozott: ha nem lenne benzinárplafon, az literenként 40–50 forintos áremelkedést is jelenthetne, míg a rezsicsökkentés évi félmillió forint megtakarítást jelent egy átlagos háztartásnak. Gulyás Gergely kérdésre elmondta: az élelmiszerárstop miatt a kormány nem nyújt kompenzációt, azon a közös teherviselés jegyében szerinte feltételezhetően a kereskedők vagy a gyártók osztoznak. Megjegyezte: a kiskereskedelmi profit évente 150 milliárd forint, az intézkedés költsége pedig nem éri el a 20 milliárdot.

 

– A termékkör meghatározásakor a kormány figyelt arra, hogy a döntés ne tegyen tönkre iparágakat. A kenyér árának szabályozása a pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna – mondta a miniszter.

A kamatstopról szólva közölte, a ráták a világon mindenhol emelkednek, ahogy az infláció is. De míg utóbbi esetében a legtöbb elemző szerint a hatás átmeneti és az év végéig normalizálódhat, a kamatoknál nagyobb a bizonytalanság, ami a fix kamatokkal szüntethető meg – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

 

Az árstopról szóló döntés három hónapra érvényes, de meghosszabbítható; azért az október közepi árakhoz tértek vissza, mert akkor még nem volt inflációs nyomás, az akkori árakra „még senki nem panaszkodott”.

 

Jelezte: a kereskedelemnek ugyanakkora készletet kell biztosítania ezekből a termékekből, mint októberben, aki pedig nem tartja be a szabályozást, annak „többszintű, szigorú szankciórendszerrel” kell szembenéznie, amelynek sokadik foka a kereskedelmi tevékenységtől eltiltás; ezt megelőzően „visszatartó hatású” bírságot ír elő a pár napon belül megjelenő döntés.

 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába építik be a szerdai döntés miatti veszteségüket, jelezve, az ilyen jelenségekre a kormány figyelni fog.

 

 

Az államnak vannak más árszabályozó eszközei – jelentette ki, hozzátéve, a hatósági ár intézményét más államok mellett a magyar jogrendszer is ismeri, így e kérdésben „jogilag is meg tudjuk védeni magunkat”.

 

Közölte: a kormány keresi az infláció leszorításának eszközeit, és remélik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint még az idén visszamegy a 2-4 százalékos sávba a pénzromlás mértéke. Hangsúlyozta: összességében ennyi inflációellenes intézkedést egyetlen kormány sem hozott, mint a magyar. Az inflációcsökkentést célzó eddigi intézkedések együttesen kéz százalékpontos mérséklődést eredményeznek. Az áfacsökkentésnél érdemi kereskedelmiár-csökkenés általában nem következik be, az legtöbbször a kereskedő hasznát növeli – tért ki az ezzel kapcsolatos véleményekre. Megjegyezte: a kormány ott kívánt beavatkozni, ahol az emberek számára a legfájóbb az infláció; ezek a benzinár, a rezsiköltségek, a hitelkamatok és az élelmiszerárak.

 

– A kormány szerint a benzinárcsökkentés bevált, ha ma kellene dönteni a hosszabbításról, akkor amellett döntene – mondta. A folyamatban lévő beruházások tovább haladnak, a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi. Továbbra is bizonytalanság van az autógyártás csipellátásában, megjegyezve: az iparág tavalyi visszaesését is ez okozta.

 

A Budapest Airport megvásárlásáról úgy nyilatkozott, azzal „a választásokat megvárjuk”, de a kormány álláspontja változatlan, hiszen „mindig azt tartottuk helyesnek, ha a nemzeti repülőtér állami tulajdonban van, vagy legalább magyar tulajdonban”.

 

  • – Érvényes népszavazással lennék elégedett – fogalmazott, amikor a részvételről kérdezték, megemlítve: mivel a parlamenti választással egy időben lesz a referendum, jó az esély az érvényességre.
  • – A választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia – jelentette ki Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva.
  • – A kabinet nem vizsgál Sztojka Attila romaügyi kormánybiztossal kapcsolatos ügyet – felelte a miniszter egy kérdésre. Azt mondta: mivel a kiszivárgott hangfelvételek a kormánybiztos kijelentéseiről vágottak, így azt a méltányosságot kéri, amire az ellenzéki is mindig igényt tart.
  • – A kormány a törvényes és alkotmányos rend pártján áll és fog állni attól függetlenül, hogy megnyerik-e a választást vagy sem – válaszolta azokra a hírekre reagálva, miszerint a jelenlegi kormány választási veresége után zavargások törhetnek ki.
  • – Március 10-én választ államfőt az Országgyűlés – közölte, beszámolva arról is, hogy az Országgyűlés február 21. és március 10. között ülésezik tavasszal.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind