Gulyás Gergely: A baloldal nem demokratákból áll

A választást követő első Kormányinfón szóba került a szomszédunkban dúló háború, az árstop, a következő kormányzati névsor, de még az ellenzéki vereség okai is.
Kékes Viktória

2022. április 21. 12:20

Gulyás Gergely: A baloldal nem demokratákból áll

Gulyás Gergely elsőként tartott Kormányinfót az országgyűlési választások után. Elsőként mindenkinek megköszönte, aki ezen részt vett, majd kiemelte, hogy magas volt a részvétel, ezért a május 16 után felálló új kormány legitimációja kifejezetten erős lesz. A személyi kérdésekkel kapcsolatban Gulyás annyit mondott el, hogy a Fidesz frakcióvezetője ismét Kocsis Máté lesz.

 

Koronavírus 

A tegnapi kormányülésre rátérve Gulyás elmondta, hogy a koronavírus intenzitása csökken, és egyre kevesebb a súlyos betegek aránya. A vírus ugyan nem tűnt el, de május 31-el megszűnik a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. A kormány pillanatnyilag semmilyen korlátozó intézkedést nem tervez, így az érettségi biztosan megtartható normális rendben. 

 

Háború

A háborúval kapcsolatban Gulyás megismételte, hogy a magyar kormány célja a mielőbbi béke elérése. Ugyanakkor elismerte, hogy a reális forgatókönyv sajnos az, hogy a háború még sokáig fog tartani. A háborús helyzet miatt a kormány kezdeményezni fogja az alaptörvény módosítását, amely lehetővé teszi majd, hogy humanitárius katasztrófa miatt is veszélyhelyzetet lehessen elrendelni. Szentkirályi Alexandra kiegészítésként elmondta, hogy 625 ezer azok száma, akik a háború elől menekülve érkeztek az ukrán vagy román határon keresztül Magyarországra. Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító papírt állítottak ki. A menekültek fele gyerek, az ő óvodába-iskolákba való integrációját megkezdték. Eddig 40 milliárd forintot fordított a magyar állam a menekültek megsegítésére. 

 

Gazdaság és árstop

„A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll. Az idei változások kapcsán az infláció és az árstopok ügye a legfontosabb. A kormány döntést fog hozni a sorsukról. Az egyes árstopokról külön-külön kell dönteni, a legelső az élelmiszereket érintő lesz, már jövő héten.

 

„Most azt tudjuk mondani, hogy beváltak, jelentős mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az inflációt mérsékeltük.”

 

Ellenzék

A kormányközeli sajtótermékek (ál)kérdéseire válaszolva Gulyás elmondta, hogy megítélése szerint az ellenzék nem demokratákból áll, mert kétségbe vonják a választás végeredményét. Az ellenzék választást követő viselkedését úgy értékelte, hogy „szertefoszlatta azokat az illúziókat, hogy az ellenzéki összefogás képes lett volna az ország kormányzására”, nem volt meg az együttműködés a pártok között. A baloldal szerinte nem demokratákból áll, mert kétségbe vonják a választás eredményét. Gulyás teljes káoszt lát a baloldalon, olyan konfliktusokat, amelyeket egy kis jóindulattal meg lehetne oldani szerinte.

 

Új kormányzati névsor

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy már két alkalommal beszélt a miniszterelnökkel a következő kormány összetételéről. A nevekről azonban nem akart nyilatkozni, mivel az Orbán Viktor feladata lesz. A sajtóban megjelent híreket így csak azzal kommentálta, hogy örülne annak, ha Navracsics Tibor csatlakozna az új kormányhoz. Azt viszont megerősítette, hogy biztosan nem lesz önálló egészségügyi és oktatási minisztérium. Az viszont elképzelhető, hogy az oktatás kikerül az Emmi hatásköre alól.

 

Családtámogatási rendszer

Az Index kérdésére Gulyás megerősítette, hogy semmilyen forráskivonás nem lesz a családtámogatási rendszerben, és kiemelte, hogy GDP arányosan egész Európában a magyar kormány költi a legtöbbet családtámogatásokra. Konkrétumokat később tud majd mondani.

 

Brüsszel

Gulyás szerint az Európai Unió sok szempontból nem demokratikus módon működik, és a viták a magyar kormánnyal tisztán politikaiak. A jogállamisági mechanizmus miatt csúszó uniós támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország még szerencsésen is kijöhet abból, hogy nincs még megállapodás a helyreállítási alapról, hiszen azok az országok, amelyek már megegyeztek, és vállalták a beruházásokat, azzal küzdenek, hogy az árak időközben nagyon megemelkedtek. 

 

A Telex kérdésére, miszerint tervez-e a kormány az uniós források elköltését vizsgáló hivatal felállítását, Gulyás azt mondta, hogy ezek jelenleg is ellenőrzés alatt vannak. Szerinte minél inkább központi az ellenőrzés, annál hatékonyabb. 

 

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy mostantól két órában korlátozzák a Kormányinfó időtartamát (aminek nagy részét a miniszter beszámolója és a kormányhoz közelinek tekinthető médiumok kérdései uralnak). A Telex újságírója ezzel kapcsolatban megkérdezte, ez nem korlátozza-e a közvélemény tájékoztatását a kormány döntéseiről. Gulyás szerint abszurd az időbeli limitet korlátozásnak nevezni, annak meghatározásában, hogy mely sajtótermék tekinthető a kormány befolyása alatt állónak nem kívánt részt venni, és szerinte egyébként is az a Kormányinfó lényege, hogy mindenki kérdezhet bármit szabadon.

Címlapon

mutasd mind