Guba János: A minisztérium állításai ellenére is súlyos problémát jelent a tanárhiány

Nekiment Rétvári Bencének az internet népe, pedig az államtitkár csak arról értekezett, hogy most arányosan több a tanár, mint 2010-ben és ezért több figyelem is jut a diákokra. Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Csongárd-Csanád megyei elnöke volt Balogh Judit vendége a Témában.

2021. szeptember 09. 08:38

Guba János: A minisztérium állításai ellenére is súlyos problémát jelent a tanárhiány

Rétvári Bence a Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozva hétfőn megosztott egy ábrát a Facebookon, amin az szerepel, hogy míg 2010-ben 1000 diákra 87 tanár jutott, most 96 jut. Ezen aztán több kommentelő is felháborodott, mondván sokkal rosszabb a közoktatásban a helyzet, mint azt az államtitkár mutatni igyekszik.

A kommentelők például azt írták Rétvári posztja alá: „Nézz körbe, főleg vidéken és akkor nem írsz ki inkább semmit. Persze a szavazóidat etetni kell, hogy jövőre is kereshesd a millióidat”; de volt olyan, aki jelezte: „Ha ez így lenne, nem kellene lámpással keresni a pedagógusokat”.

A Pedgagógusok Dekoratikus Szakszervezetének megyei elnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában elmondta, gyakorló pedagógusként teljesen másképp látja a helyzetet, mint Rétvári Bence – a tanárok száma ugyanis egyre csökken. Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott, amikor azt állította, hogy több pedagógus jut ezer diákra, mint tíz évvel ezelőtt, de az nem egyértelmű, hogy milyen intézményekre vonatkozik a kimutatás.

Guba János arra hívta fel a figyelmet, hogy a valóságban sok területen hatalmas hiány van a tanárokból – ilyenek például a gépipari, az építőipari, vagy a kereskedelmi képzések. A legnagyobb probléma a szakképzésben van, de rengeteg matematika és informatika tanár is hiányzik a közoktatásból.

Erre utal az is, hogy nem csak az erre szolgáló hivatalos felületeken, de a Facebookon is próbálnak oktatókat szerezni az iskolák. Vidéken pedig a helyzet még rosszabb, amit utazó pedagógusokkal próbál orvosolni a kormány.

Európai összehasonlításban is kevés a pedagógus a diákok számához viszonyítva, de a statisztikák sok egyedi problémát elfednek. Guba János elmondta, hogy míg egy szegedi intézményben, ha nehezen is, de eddig meg tudták oldani a nyugdíjba vonuló tanárok pótlását, egy vidéki iskolában erre kevés az esély.

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!

(Fotó: Szilágyi Dóra)