Greta Thunberg kapta a normandiai partraszállás emlékére alapított Szabadság-díjat

Második világháborús veteránok jelenlétében adták át a díjat a 16 éves svéd környezetvédő aktivistának Caen városában.

2019. július 22. 00:49

Greta Thunberg kapta a normandiai partraszállás emlékére alapított Szabadság-díjat

A diáklány a díjjal járó 25 ezer eurót négy olyan szervezetnek ajánlotta fel, amik szerinte „az éghajlatigazságért és azért dolgoznak, hogy segítsék az olyan déli országokban élőket, akiket már érint az ökológiai és éghajlatváltozás”. 

A díjátadón több második világháborús veterán is megjelent, köztük a francia Léon Gautier és az amerikai Charles Norman Shay, a díj két fővédnöke. 

„Katonaként a szabadságért és azért harcoltam, hogy Európa felszabaduljon a náci megszállás alól 75 évvel ezelőtt. De mindennek semmi értelme nincs, ha az anyaföldünk alapjaiban sérül, és a civilizációnk összeomlik a nem megfelelő emberi viselkedés miatt” – mondta a francia hírügynökségnek az amerikai veterán, aki azt is mondta, hogy nagyon boldog amiatt, hogy „a fiatal nemzedék egy ilyen nemes célért küzd”.

Greta Thunberg elmondta: felejthetetlen napot töltött együtt az amerikai veteránnal a normandiai Omaha Beachen, az 1944-es amerikai partraszállás egyik legfőbb helyszínén. 

„A legkevesebb, amit a tiszteletükre tehetünk az, hogy megállítjuk annak a földnek a pusztítását, amelyért Charles, Léon és társaik harcoltak, hogy minket megmentsenek” – mondta a fiatal aktivista. 

„Hétmillióan halnak meg évente olyan betegségekben, amelyeket a környezetszennyezés okoz. Csendes háború folyik. Az ökológiai és éghajlati katasztrófa és a tömeges migráció, az éhezés és a háború közötti kapcsolat még sok ember számára nem egyértelmű. Ezen változtatni kell” – tette hozzá.

Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (vagyis a Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, aminek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért.

Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.

A Szabadság-díjat internetes szavazás alapján a világ minden táján élő fiatalok ítélik oda.

(Borítókép: Greta Thunberg beszédet mond Berlinben, a Fridays for Future nevű mozgalom demonstrációján, 2019. július 19-én. Fotó: AP/DPA/Paul Zinken)