Graffitiversenyt is rendeznek a Toros Pálinkafesztiválon idén: nyolcvan féle párlatot lehet majd kóstolni

Toros Pálinkafesztivál nyitja ebben az évben is a gasztrofesztiválok sorát Szegeden: csütörtöktől négy napra a Dóm térre költöznek a hazai pálinkaházak, lesz böllér- és káposztafőző-verseny, valamint sonkavásár. Összecsapnak a szegedi graffitisok is, hogy kiderüljön, ki a legjobb falfirkász.
Rafai Gábor

2023. március 20. 13:48

Graffitiversenyt is rendeznek a
Toros
Pálinkafesztiválon idén: nyolcvan féle párlatot lehet majd kóstolni

Március 23. és 26. között közel száz kiállító mutatkozik be a tavaly debütált új helyszínen, a Dóm téren, ahol már épülnek a fesztivál faházai.

 

– A kilátogatók közel nyolcvan féle pálinkát kóstolhatnak majd a régi, már megismert kiállítók több mint háromnegyede most is visszatér Szegedre, de itt lesznek sonka és füstöltkolbász árusok is – mondta Szilágyiné Bitó Klára, a fesztivál szervezője. 

 

A tizenkettedik fesztivál csütörtökön délután fél 5-kor a Magyar Pálinka Lovagrend tagjainak felvonulásával kezdődik, este tűzzsonglőrök és a blues koncert szórakoztatja a fesztiválozókat. 

 

Pénteken délután kezdődik a graffitiverseny, ahová hét, nagyrészt szegedi alkotó jelentkezését fogadták el a szervezők. 

 

– A helyi alternatív művészvilágot szeretnénk közelebb hozni ezzel a rendezvénnyel a fesztivál közönségéhez, ezért hirdettük meg idén először a graffiti versenyt.

 

A megmérettetésre benevezett művészek hatalmas rajztáblákra alkotják majd meg a Szegeddel kapcsolatos műveiket – mondta a fesztiválszervező.

 

Már épülnek a Dóm téren a fesztivál faházai (fotók: Iványi Aurél)

 

Több év kényszerpihenő után szombaton újra életre keltik a hagyományos böllérversenyt, és újjáéled a káposztafőző verseny is, amely során a versenyző csapatok előveszik a féltve őrzött töltöttkáposzta receptjeiket, hogy elnyerjék a zsűri elismerését.

 

A hagyományokhoz híven szombaton délelőtt idén is megnyílik a Polgármester Konyhája, ahol Botka László disznótoros kóstolóval várja a szegedieket.

 

Napközben kézműves foglalkozásokkal és rendőrségi bemutatóval is várják majd a szegedieket.

 

A fesztivál zárónapján, vasárnap délelőtt rendezik meg a káposztafőző versenyt, este 6 órától popzenei feldolgozásokkal zárják műsort és az idei fesztivált.