Goodwill Pharma: Szegeden van gyógyszeripar!

A közhiedelemmel ellentétben Szegeden igenis létezik gyógyszeripar. A teljes egészében magyar tulajdonban lévő, gyógyszerforgalmazással, gyógyszer-kereskedelemmel és étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó cég nemrég jelentette be, hogy 800 millió forintos beruházást követően új logisztikai központot épített Szegeden. Hétfőtől valamennyi kereskedelmi partnerét már innen szolgálja ki.

2019. július 31. 21:08

Goodwill Pharma: Szegeden van gyógyszeripar!

Magyarország legdinamikusabban növekvő gyógyszeripari cége a szegedi házaspár – Jójárt Ferenc és felesége – tulajdonában álló Goodwill Pharma Kft., amely az elmúlt években arra a bravúrra is képes volt, hogy beverekedte magát Magyarország tíz legnagyobb gyógyszeripari cége közé. Teljesítményükről a számok mindennél beszédesebbek. Míg 2015-ben 2,7 milliárdos éves árbevétellel számolhattak, addig tavaly ugyanez a mutató már elérte a 4,2 milliárdot.

Ebben az évben a szegedi üzemük esetében 6 milliárdos árbevétellel kalkulálnak, amelyet szerbiai üzemük forintra átszámolva 3 milliárddal gyarapít – mondta el a szeged.hu-nak Jójárt Ferenc. Összességében így az idén 9 milliárdosra emelkedhet árbevételük.

A logisztikai bázis új épülete (A felső képre kattintva további fotókat is láthat – Szabó Luca képei)

A Goodwill Pharma két szegedi üzemegységében több mint száz embernek ad munkát, Szerbiában pedig nyolcvan főt foglalkoztat. Az 1997-ben egy fővel induló vállalkozás közép-európai mércével közepes nagyságúnak számít, amit a tulajdonos más szavakkal úgy fogalmazott meg, hogy minimulticéggé vált.

Fejvadász cégtől a gyógyszergyárig

A vállalkozás megalakulása óta nagy utat tett meg. A kezdeti években kizárólag fejvadász cégként működött, majd egy-egy projekt megvalósításához toboroztak csoportokat. Az első jelentősebb ugrást az jelentette, amikor gyógyszergyárak képviseletét vállaltak. Nem sokkal a délszláv háborúk lezárását követően a Richter Gedeon Gyógyszergyár szerbiai képviseletét látták el. Mindennek hátterében ott állt, hogy a nagy cégek túlságosan kockázatosnak tartották abban az időben ilyen piacokra való belépést. Ez a munkájuk hat évig tartott, és azzal a felismeréssel is járt, hogy az ilyen fajta együttműködés túlságosan kiszolgáltatottá teszi a Goodwill Pharmát azzal, ha a képviseleti jogot elvesztik.

A cég stabilabb alapokra helyezésének gondolata vezette ebben a helyzetben a tulajdonosokat, akik úgy döntöttek: olyan megoldást kell találniuk, amelyben a termékforgalmazás nem kerülhet el tőlük. Célszerűnek látszott az a megoldás, hogy saját termékek gyártásába kezdjenek. Étrend-kiegészítők és vitaminok előállítását indították el a cég Cserzy utcai üzemében. Ezek mellett gyógyszerek licenceit vásárolták (és vásárolják) meg, ezeket többnyire hazai és külföldi gyógyszercégekkel legyárttatják, majd maguk végzik az értékesítéssel kapcsolatos kis- és nagykereskedelmi, valamint marketing feladatokat.

A Goodwill Pharma évek óta jelen van Szerbiában és Montenegróban. Tavaly óta már Albániában és Észak-Macedóniában is. A cégtörténet egyik érdekes fejezete éppen Szerbiához fűződik. Itt előbb közel hatvan, majd utóbb százötven patikából álló gyógyszertárláncot birtokoltak, amelyet egy csomagban 2017-ben egy befektetőnek eladtak. A befolyó bevételből növelték termelésüket és nagykereskedelmi tevékenységüket.

Hatalmas ugrás lehet a tőzsdére lépés

„Az intenzív növekedés kulcsa az innováció. Negyedévente, de előfordul, hogy havonta dobunk piacra új terméket” – mondta el Jójárt Ferenc. A cég mára közel nyolcvan terméket gyárt és forgalmaz.

Lépésről-lépésre fejleszti cégét Jójárt Ferenc.

Már elkészült az a szerződés, amely lehetővé teszi, hogy a szegedi gyógyszeripari cég belépjen a szlovák, a cseh és a lengyel piacra. A teljes képhez tartozik, hogy Szlovákiában és Csehországban már eddig is forgalmaztak, de a felsorolt országokban a dél-alföldi cég piaci áttörése az elkövetkező években várható.

Dinamikus fejlődési pályán szeretnénk tartani a céget még jó néhány évig – fogalmazta meg gazdasági vízióját a tulajdonos, hozzátéve, hogy ezzel egyidőben stabilizálni szeretnék a növekedés ütemét. Mindennek hátterében az áll, hogy szeretnék elkerülni a túl gyors növekedés csapdáját. Mindezeket figyelembe véve a cég vezetése mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Goodwill Pharmát bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). Ilyen módon friss tőkebevonás válna lehetővé – hallhattuk a cégvezetőtől.

Bővítik a szegedi gyártást is

Másfél éves kivitelezési munka után készült el a Goodwill Pharma nagykereskedelmi raktárt és irodaépületet magában foglaló új logisztikai bázisa, amely 800 millió forintért épült fel. Folyamatosan töltik fel az általuk gyártott és forgalmazott termékekkel a Vállalkozó közben található logisztikai bázisukat. Ottjártunkkor több mint egymilliárdos árumennyiség várta, hogy az elkövetkező hetekben ezek értékesítése megtörténjen.

Az új beruházás egyik hasznos járuléka, hogy a Cserzy Mihály utcai telephelyükön felszabaduló raktárhelyiségeket gyártócsarnokokká tudják átalakítani, ilyen módon is növelve a cég szegedi termelési kapacitását.

Eladásra várva. A szegedi Goodwill Pharma a hazai és nemzetközi terjeszkedésben gondolkodik.

Emellett Szabadkán is hamarosan gyártóüzemet adnak át.

2017-ben a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjat, amely a legkiválóbb hazai gyógyítók munkáját kívánja elismerni. Mint dr. Jójárt Ferenc fogalmazott sok gonddal néz szembe a magyar orvostársadalom, amelyek közül beszélgetésünkben az elvándorlást emelte ki. Maguk eszközeivel – a díj alapítása ezt szolgálja – tenni kívánnak az orvosok helyben maradásáért. Az idén 700 orvost javasoltak a címre, a közönségszavazáson pedig 107 ezren vettek részt, ami mutatja, hogy az akció társadalmi visszhangja nem maradt el. Az első díjátadón részt vett a Nobel-díjas tudós Egyesült Államokban élő özvegye és unokája is. Jövőre az egészségügyi szakdolgozókat is díjazni fogják.

A cég támogatja – komolyan véve a társadalmi szerepvállalást – a helyi jégkorongot és tollaslabdát. A Goodwill Pharma-Szegedi Vízmű jégkorongcsapat elé nem kisebb célt tűztek ki, mint az első osztályba jutást. Jójárt Ferenc megjegyezte: e mellett legalább ilyen fontos, hogy jelenleg százötven szegedi diák jégkorongozik az itteni hokicsapatban.

B. P.

Tovább olvasom