Gondolta volna, hogy megint talált hibákat az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknál?

Visszatérő hiányosságokat.
Garai Szakács László

2021. december 23. 18:43

Gondolta volna, hogy megint talált
hibákat az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknál?

A számvevőszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójában az írta: a szabálytalanságok arra mutatnak rá, hogy a pártok nem gondoskodtak a korábbi ellenőrzéseken feltárt hiányosságok megszüntetéséről, annak ellenére, hogy ezt az ellenőrzési megállapításokra készített intézkedési terveikben vállalták.

 

A jelentés szerint az számvevőszék a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt gazdálkodását ellenőrizte.

 

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt 2019–2020-ban a törvényes gazdálkodás alapvető szabályozási feltételeit biztosította. Ugyanakkor a 2019–2020-as könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi előírásokat nem tartotta be, emiatt a pénzügyi kimutatásai nem voltak megalapozottak.

 

A jelentés szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 2019–2020-ban nem biztosította a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. A 2019–2020. évi könyvvezetésük és gazdálkodásuk során a jogszabályi előírásokat nem tartották be, emiatt pénzügyi kimutatásaik nem voltak megalapozottak.

 

Hozzátették: az ÁSZ a megállapítások alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyre az érintetteknek harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

 

A pártoknak évente be kell számolniuk a törvényi keretek szerinti gazdálkodásukról, és az előírások szerint a számvevőszék a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását kétévente ellenőrzi. A pártok pénzügyi beszámolója alapján az ellenőrzés visszajelzést ad arról, hogy a pártok eleget tettek-e az alaptörvényben és a párttörvényben a pártként működéshez előírt alapvető követelményeknek, gazdálkodásuk törvényes és átlátható volt-e.