Goldoni-bemutatóra készül a Pinceszínház: egy újdonsült feleség függetlenségi harca elevenedik meg az örömszülők ellen

Az idei év első premierjére készül a Szegedi Pinceszínház. Péntek este Kiss Csaba átiratában mutatják be Carlo Goldoni Házasság Palermóban című komédiáját. A rendező, Varga Bálint a hagyományos vígjátékot modern köntösbe bújtatta, amelyben nagy szerepet kap a virtuális világ is.
Rafai Gábor

2022. február 08. 14:21

Goldoni-bemutatóra
készül a Pinceszínház: egy
újdonsült feleség függetlenségi harca elevenedik meg az
örömszülők ellen

Carlo Goldoni a legtermékenyebb komédiaírók közé tartozik, összesen 120 műve ismert. Az eredetileg ügyvédként induló tizennyolcadik századi szerzőnek nem akármilyen évada volt az 1749/50-es. Fogadásból tizenhat három felvonásos darabot írt a velencei Sant’ Angelo Színház számára, köztük olyan remekműveket, mint A kávéház, A komédiaszínház vagy A hazug.

 

Ebben a sűrű és termékeny évadban született A régiséggyűjtő családja is, azaz a Palermói házasság is.

 

A történet pofonegyszerű, mint a Goldoni daraboké általában: esküvő másnapja Palermóban. Új asszony érkezett az előkelő, ám csontszegény Terrazzani házhoz, az aranyos Doralice. És vele együtt beköszöntött a jólét. A lány apja, a gazdag Pantalone 20 ezer aranyat adott hozományul. De a pénzt pillanatok alatt elnyeli az após régiséggyűjtő szenvedélye, és az anyós ékszerek és ruhák utáni leküzdhetetlen vágya. Az új asszonynak és jámbor, szerelmes férjének, Giacintonak semmi nem jut. Még egy rendesebb ruhára való sem. És ekkor elindul a háború: a meny függetlenségi harca az örömszülők ellen.

 

(fotók: Szegedi Pinceszínház)

 

– Ez a darab eleve nem egy klasszikus poros-veretes színmű. Goldoninak ez egy nagyon előremutató, progresszív komédiája. Sok családi dráma van benne, ami végül tragikomédiába megy át – mondta Szeged Televíziónak Varga Bálint.

 

A vásári komédiák hangulatát idéző előadást a rendező a mai korba helyezi át, ahol a régiséggyűjtőt a történet szerint a virtuális világ ejti rabul. A Balog József által megformált családfő VR-szemüvegén keresztül csodálja gyűjteményét, megszállottan vásárol és halmoz fel szabad szemmel nem látható tárgyakat, miközben a körülötte lévő világról, a családjáról tudomást sem szerez. Azt sem veszi észre, hogy a barátjának hitt csaló hogyan teszi rá a kezét a pénzére. 

 

A fő konfliktus forrás azonban a három nő – Doralice, Izabella és Colombina – harca egymással, a korára érzékeny anyós, a tiszteletet kivívni kívánó meny és a köztük libikókaként mozgó, furfangos szobalány között.

 

A Pinceszínház Facebook-oldala szerint a bemutatóra már minden jegy elkelt, aki lecsúszott a pénteki premierről, ne búslakodjon, márciusban ugyanis kétszer – 13-án és 27-én is – műsorra tűzik a Goldoni-átiratot.

 

Szereplők

 

Anselmo Terrazzanni gróf: Balog József

Isabella grófné, a felesége: Büky Beáta

Doralice, a menyük: Kálmán Zsófia

Pantalone de ’Bisognosi, az örömapa: Szemán Béla

Colombina, Isabella szobalánya: Sebők Maja

Giacinto gróf, Doralice férje: Nagyhegyesi Zoltán

Brighella, a ház barátja: Beszterczey Attila

 

Alkotók

Díszlet, jelmez: Varsányi Anna

Rendező: Varga Bálint

 

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását is!