Gogolnak köpönyege volt, Bereményinek kalapja – mi, magyarok abból jöttünk ki, és ez a kijövetel most a Belvárosi Moziban hétfőn megnézhető

Dalok, amiket éneklünk, filmrészletek, amiket nem feledünk: közönségtalálkozó és vetítés szeptember 26-án 18 órától a Balázs Béla Teremben.
Garai Szakács László

2022. szeptember 22. 12:25

Gogolnak köpönyege volt, Bereményinek
kalapja – mi, magyarok abból jöttünk ki, és ez a kijövetel
most a Belvárosi Moziban hétfőn megnézhető

Tóth Barnabás tízévesen Imi volt. Az Eldorádóban. A filmben, ami ugyan 1945-ről szól, de bármikor nézzük, azt érezzük, igen, ez a mi életünk. Ez most van. Ez velünk történik.

 

Tóth Barnabás most, a Bereményi kalapja című dokumentumfilmben kíséri végig Bereményi Gézát, aki csak mondja, mondja és mondja. 

 

Akinek elég az első négy sor. És aki ha tehetné akkor az 1956-os forradalom hőseivel találkozna. Aki úgy került a film közelébe, hogy megjelent egy novelláskötete és onnantól kezdve a filmesek azt akarták, írjon forgatókönyveket, a színháziak meg azt, csináljon nekik színdarabokat.

 

 

És akkor jött Cseh Tamás.

 

Hetvenöt percnyi mozi a Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező életéről. A filmet a Belvárosi Mozi Balázs Béla Termében vetítik szeptember 26-án hétfőn 18 órától. A film után közönségtalálkozó is lesz: Papp Gábor Zsigmond rendezőt, és Tóth Barnabást Sághy Miklós filmesztéta kérdezi majd.