Globális élelmiszerválság fenyeget, Szijjártó az unió egységét félti, több mint 9 ezren érkeztek kedden Ukrajnából

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hírei szerda koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 25. 13:01

Globális élelmiszerválság fenyeget, Szijjártó az unió egységét félti, több mint 9 ezren érkeztek kedden Ukrajnából

Rakéták találták el Kramatorszk egyik lakónegyedét

A Kyev Indipendent azt írja, orosz rakéták csapódtak be a Donyeckben található Kramatorszk egyik lakónegyedébe. A város polgármestere azt mondta, több lakóépület megrongálódott vagy megsemmisült, de nincsenek áldozatok. 

Legalább 14 civil meghalt Donbászban

A BBC arról ír, hogy az ukrán hadsereg közlése szerint a donbászi régióban, ahol most a leghevesebb harcok zajlanak, kedden legalább 14 civil meghalt 15-en pedig megsebesültek az orosz támadásoktól. Az oroszok rakétavetőket, légierőt, ágyúkat, tankokat és aknavetőket is bevetettek a régióban.

A mariupoli védők orosz fogságban lévő parancsnoka jól van

A Guardian kijevi tudósítója számolt be arról, hogy Denisz Prokopenko alezredes fel tudta hívni a feleségét és azt mondta neki jól van. Az viszont nem volt világos a rövid beszélgetés alatt, hogy az azovsztali védők parancsnoka szabadon beszélhetett e.

 

Amerikai hírszerzés: tengeri blokád alatt tartják Ukrajnát az oroszok

Amerikai hírszerzési jelentések szerint az oroszok stabilizálták helyzetüket a Fekete-tenger északi harmadán és kemény blokád alatt tartják az összes, még ukrán kézen maradt ukrán kikötőt. Ennek következményeként a háború kitörése óta a kereskedelmi forgalom szinte a nullára zuhant, az ukrán kikötőket a kereskedelmi hajók sem tudják elhagyni az orosz hadihajók miatt.

 

Mindez globális élelmiszerválsággal fenyeget, mert Ukrajnából származik a világ gabonaexportjának 10 százaléka, amit zömmel tengeri úton szállítottak más országokba. A háború előtt Ukrajna volt a negyedik legnagyobb kukorica-, és ötödik legnagyobb gabonaexportőre – hívta fel a figyelmet a jelentés, amit a CNN ismertetett.

 

Az orosz külügyminiszter-helyettes közben bejelentette, hogy kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnából élelmiszereket szállító hajók számára, cserébe egyes szankciók feloldásáért. 

Páncélozott járműveket ad Litvánia Ukrajnának

A litván védelmi miniszter Twitterén jelentette be, hogy húsz darab M113-as páncélozott járművet, 10 darab katonai teherautót és 10 darab aknamentesítéshez használható terepjárót küld Litvánia Ukrajnának.

​​Szijjártó: a tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az EU egységét veszélyezteti

A kőolaj és földgáz szállítására szolgáló tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az Európai Unió egységét veszélyezteti és súlyosan rombolja az tagállamok közötti szolidaritást - szögezte le szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.     

Fotó: Facebook

Szijjártó kiemelte, Magyarország és Szerbia megegyezett, ahogyan eddig is zavartalan volt az ellátás mindkét irányban, a mostani kritikus időszakban is, és minden körülmények között garantálni fogják egymás számára a biztonságos tranzitútvonalakat.

 

Szijjártó Péter ezután az orosz kőolaj embargójára vonatkozó európai uniós javaslatra is kitért. A magyar külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány ezt mindaddig nem fogja megszavazni, amíg az Magyarország energiaellátását veszélyeztetné.

 

„Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról.” - fogalmazott. 

 

Szerinte nem reális, hogy az Európai Bizottság már a héten előáll egy elfogadható javaslattal erre vonatkozóan, így a kormány kezdeményezte, hogy a jövő heti EU-csúcson ne is kerüljön napirendre a kérdés.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó azt mondta, az Európai Tanács egy korábbi döntése alapján az orosz energiahordozóktól való függetlenedés során minden esetben figyelembe kell venni a tagállamok különböző energiaellátási szerkezetét, ami az Európai Bizottság új szankciós csomagjának előkészítése során nem történt meg.

 

„A brüsszeli embargójavaslat elfogadása egyes országoknak súlyos károkat és ellátási problémákat okozna, és így az egység sérülését vonná maga után” - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország számára például fizikailag képtelenség lenne beszerezni a szükséges kőolajmennyiséget alternatív forrásból.

 

A háborús veszélyhelyzet bevezetéséről szólva kiemelte, hogy a szomszédban zajló fegyveres konfliktus minden egyes perce biztonsági kockázatot jelent hazánk számára, ahogy az a „világ szinte valamennyi alapvető folyamatára is kihatással van”, ezért fontos a minél gyorsabb döntéshozatal.

​​Több mint 9 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 9287-en – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság. 289 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.