Gerincsérv – műteni vagy nem műteni?

Amikor szóba jön a porckorongsérv (közkeletűen: gerincsérv), a leggyakoribb kérdés, hogy kellett-e műteni vagy nem akarod-e megműttetni. Pedig már a kérdésfeltevés is hibás. A műtét gyakran egyáltalán nem szükségszerű. És ha mégis, akkor sem old meg mindent. SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2022. április 05. 20:27

Gerincsérv – műteni vagy nem
műteni?

A magyarok egészségi állapota finoman szólva sem tartozik a legjobbak közé Európában. Ráadásul az egészségügyünk gyógyszer- és műtétközpontú, pedig ha belegondolunk, a gyógyszereket más nyelveken nem GYÓGYszernek, hanem orvosi készítménynek (Medikament, medicament, médicament, medicamento, medicación, МЕДИЦИНА, stb.) hívják. Emellett a műtétekre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint amivel egy betegséget véglegesen meggyógyítunk. Pedig a szervezetünk, ha segítünk neki, számtalan problémát meg tud oldani, akár műtét nélkül is. Ilyen lehet a porckorongsérv is.

 

Ok-okozat, előzmény-következmény

A porckorongsérv már következmény, az azt kiváltó ok vagy okok pedig összetettek és nem egyszeriek. Általában huzamosabb ideig fennálló, azaz krónikus probléma, úgynevezett előzményállapot áll a háttérben: sok ülés, rossz testtartás, az izmok megnyúlása, feszességük elvesztése, aszimetrikus mozgásformák vagy a sport hiánya. Ez az állapot fájdalmat nem okoz, de azért egy idő után érezzük, hogy valami nem komfortos. Gyakrabban fáj például a derekunk, de ez rövid pihentetésre még elmúlik. Legjobb, ha már ekkor elkezdünk azon dolgozni, hogy állapotunk ne romoljon, szervezetünket „visszatereljük a helyes útra”. Szakértő gyógytornász segítségével és a megfelelő gyakorlatokkal ugyanis

megelőzhetjük a porckorongsérv vagy a komolyabb, akut tünetek kialakulását. Előfordul, hogy ilyenkor már van kisebb kiboltosulás a porckorongon, ilyenkor érdemes a köznyelvben csak McKenzie-tornának hívott módszertan alapján, szakképzett gyógytornász irányításával „visszahúzatni” a kitüremkedést a helyére.

 

De mikor lehet szükség műtétre?

Amiről eddig szó volt, az a krónikus, azaz hosszabb ideig fennálló probléma és ez az, amin semmilyen műtét nem segít. Ugyanakkor a fenti tényezők akut tünetekhez vezethetnek. Ilyen a fenék vagy a comb hátsó oldalának zsibbadása, merev derék, éles fájdalom, a láb (vagy nyaki sérv esetén a karok) erejének csökkenése. A legsúlyosabb esetben vizelési vagy székelési zavarok is felléphetnek és az is a baj komolyságára utal, ha már nem tudunk lábujjhegyre vagy sarokra állni.

 

Ezeket a tüneteket már nagyon komolyan kell venni, okozójuk ugyanis a porckorong olyan mértékű deformációja, kitüremkedése esetleg kiszakadása, ami a csigolyák mellett kilépő ideggyököt nyomja. Márpedig a tartósan elnyomott idegszál nem vezeti az információt, ami szélsőséges esetben – az információ hiányában nem dolgozó izom leépülésével – bénuláshoz vezethet.

 

 

A műtét ezt a kockázatot szünteti meg, amennyiben eltávolítják az idegszálat nyomó anyagot, „felszabadítják” az ideget. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ezt a munkát a szervezet magától is elvégzi, a kitüremkedés vagy kiszakadás idővel felszívódik. Így ha akut bénulásveszély nem áll fenn, a műtét nem feltétlenül indokolt. A műtét szükségességéről azonban minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie!

 

És ha az orvos szerint nincs szükség műtétre?

Ez alapvetően jó hír, mert a műtét ugyan gyorsan felszabadítja az ideggyököket, utána azonban hosszabb rehabilitációra van szükség. Összességében a konzervatív terápia sem feltétlenül hosszabb. Ennek során egyénre szabott kezeléssel, jellemzően a már említett McKenzie-módszerrel csökkenthető az ideggyöki nyomás és a fájdalom. Ezzel, pihentetéssel vagy az Első Szegedi Gerincstúdióban megtalálható nürnbergi rácsos függesztő alkalmazásával a felszívódási folyamat felgyorsítható azáltal, hogy a gerincoszlopot tehermentesített állapotba helyezzük és kissé meggyújtjuk.

 

Akár műtéttel, akár műtét nélkül sikerül az akut problémát megoldani, az ok kezelése még hátravan. Ez pedig a már megbomlott statikai egységű gerincoszlop és az azt körülvevő valamint a testünk helyes tartásában részt vevő további izmok rendszeres edzése és regenerációja. Leegyszerűsítve az edzés ezen mélyizmok, core izmok funkcionális erősítését, a regeneráció pedig a gerincoszlop feladatait részben átvevő, ezért a „normálisnál” jobban terhelt izmok nyújtását jelenti. Csak az állandó, akár kiscsoportban is végezhető torna jelenti az ok, a krónikus probléma kezelését, karbantartását. Enélkül a porckorongsérv egy másik csigolyánál újratermelődik, ezt betartva viszont kezelhető marad.

 

(X)