Gépágyúkat kapott az ukrán hadsereg, retteghetnek az oroszok a HIMARS-tól, indulnak az első gabonaszállítmányok

Rövid hírösszefoglaló az orosz-ukránháború eseményeiről.
Vass Imre

2022. július 26. 08:41

Gépágyúkat kapott az ukrán hadsereg, retteghetnek az oroszok
a HIMARS-tól, indulnak az első gabonaszállítmányok

Újabb támadás készül, orosz konvojok tartanak Herszonba

Oroszország katonai felszereléseket szállító konvojokat küld Herszonba – állítja az ukrán hadsereg.

 

Az ukrán fegyveres erők műveleti frissítésében a hadsereg közölte, hogy katonai felszerelésből álló konvojokat láttak Melitopolon keresztül Herszon irányába haladni.

 

„Az első konvoj hétfőn délelőtt 10 óra körül haladt el, és legalább 25 deszantharcjárművet rögzítettek” – állt a frissítésben. Körülbelül 12 órakor egy harckocsikból és páncélozott személyszállító járművekből álló kocsisor haladt át a közeli Novopilipivka falun – tették hozzá a tisztviselők a Guardian szerint.

 

Egy harmadik menet 14 órakor haladt el Novij Melitopol mellett légvédelmi rendszerekkel.

 

Megérkeztek az első német Gepard önjáró légvédelmi gépágyúk Ukrajnába

Ukrajna hétfőn megkapta az első három Gepard önjáró légvédelmi gépágyút Németországtól − közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A tárcavezető az ukrán állami televíziónak adott nyilatkozatában beszámolt arról is, hogy a Gepardokba való több tízezer lőszer is érkezett a szállítmányban.

 

A február 24-én indult orosz hadművelet óta ez a második eset, hogy Németország nehézfegyverzetet adott át az ukrán vezetésnek, miután júniusban hét Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg érkezett, amelyek hatótávolsága 40 kilométer.

 

Berlin összesen 30 Gepardot és 59 ezer lőszert ígért a kijevi vezetésnek. További 12 gépágyút júliusban várnak Ukrajnában. 

Az önjáró légvédelmi gépágyú hat kilométeres távolságon belül képes repülőgépeket, helikoptereket, drónokat, illetve távirányítású rakétákat lelőni. Mindezen felül Németország három Mars II típusú rakétasorozatvető-rendszert, további három PzH 2000 önjáró löveget, IRIS-T rövid hatótávú légiharc-rakétákat és három műszaki-mentő harckocsit tervez átadni.

 

 

Lavrov: Oroszország mindenképpen segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni nép- és történelemellenes kormányától

Oroszország segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni nép- és történelemellenes kijevi vezetéstől – közölte Szergej Lavrov. Hírügynökségi jelentések szerint az orosz külügyminiszter erről vasárnap este beszélt Kairóban, az Arab Liga ülésén.

 

„Sajnáljuk az ukrán népet, mert jobbat érdemel. Sajnáljuk az ukrán történelmet, mert a szemünk láttára omlik össze, sajnáljuk azokat, akik bedőltek a kijevi rezsim és támogatói propagandájának, ami arra irányul, hogy Oroszországot Ukrajna örök ellenségévé tegye” – mondta Lavrov.

„Az orosz és az ukrán nép továbbra is együtt fog élni. Mindenképpen segíteni fogunk az ukrán népnek megszabadulni teljesen nép- és történelemellenes rezsimtől” – mondta Lavrov.

 

ORFK: 10 716-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5520 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 5196-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 273 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

 

Vonattal 284 ember - köztük 109 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

 

Ezen a héten elindulhatnak az első gabonaszállítmányok Ukrajnából a tengeren

Olekszandr Kubrakov ukrán közlekedési miniszter reméli, hogy az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás alapján az első gabonaszállítmányok még ezen a héten elhagyják az ország csornomorszki kikötőjét.

 

Kubrakov hétfőn azt mondta, hogy a megállapodásban nem határozták meg az Ukrajnából szállítható gabona mennyiségét.

 

„Arra számítunk, hogy a megállapodás a következő napokban életbe lép (…) Arra készülünk, hogy minden elindul ezen a héten” – mondta Kubrakov, aki Ukrajna küldöttségét vezette a múlt héten Isztambulban, ahol megkötötték a megállapodást.

 

Helyettese, Jurij Vaszjukov hozzátette, hogy Csornomorszk után a szállítmányok Odesszából és Pivdenyből is indulnak. Hozzátette, hogy mindhárom kikötő két héten belül működőképes lesz.

 

A gabonaegyezmény értelmében az ukrán gabonaexport a három fekete-tengeri kikötőből visszaállna a háború előtti szintre, mintegy havi ötmillió tonnára.

 

A vasárnapi orosz rakétacsapások Odesszában ugyanakkor kérdéseket vetnek fel, hogy Oroszország mennyire fogja betartani a megállapodást. Kubrakov azt mondta, hogy folytatódnak a szükséges technikai előkészületek a kikötőkben a mezőgazdasági export beindításához.

 

 

A nyugalmazott katonai vezető szerint Ukrajna elképesztő előnyhöz jutott az új rakétákkal, az oroszok pedig kezdhetnek aggódni

A HIMARS egy könnyű rakétatüzérségi eszköz, amit az amerikai hadseregnek fejlesztettek ki, ám a hatékonysága miatt mára több ország is hadrendbe állította. Ukrajnában is ezt használják.

 

A minap derült ki, hogy Ukrajna újabb jelentős támogatást kap az Egyesült Államoktól, aminek részeként négy további HIMARS (teljes nevén: High Mobility Artillery Rocket System) rakétarendszer is érkezik a háború sújtotta országba. Ez egy amerikai fejlesztésű könnyű rakétatüzérségi eszköz, amit hatékonysága miatt mostanra több ország is hadrendjébe állított.

 

A rendszer előnyeit a legjobb azonban talán a nyugalmazott katonai vezető, korábbi tábornok, Mark Hertling írta le. Ő ugyanis úgy fogalmazott a Newsweek szerint, hogy a HIMARS érkezése fordulópontot jelenthet az orosz-ukrán háborúban, mert ez a rendszer önmagában is igen nagy károkozásra képes.