Georgia Meloni erőteljesen atlantista politikus, ami reményre adhat okot – Szegeden értékelték olasz parlamenti választásokat

Politikai, gazdasági, energia- és migrációs válság közepette tartották múlt vasárnap az olasz parlamenti választásokat, aminek végkimenetele sok szempontból jelentős hatással lesz az Európai Unióra. Tudjuk: radikális, populista, jobboldali pártok győztek. A baloldaliak azt mondják, ez nem sok jót ígér, a kép ennél persze összetettebb.
Bod Péter

2022. október 02. 14:33

Georgia Meloni erőteljesen atlantista politikus, ami reményre adhat okot – Szegeden értékelték olasz parlamenti választásokat

Olaszország a legfinomabb megfogalmazás szerint a szélsőségek országa. A világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, az unióban a harmadik, a világ negyedik legnagyobb aranytartalékával (2456 tonnával) rendelkezik, Japán után itt a második legmagasabb a várható életkor – öntötte hallgatóságára az adatokat a Europe Direct szerdai, az olasz választások eredményét elemző előadásán Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzora, Olaszország-szakértő.

 

Az olaszországi országgyűlési választás végeredménye (zárójelben a 2018-as adatok):

 

  • Olaszország Fivérei (más fordításban Olasz Testvérek – Giorgia Meloni – 25,99 (4,4) százalék
  • Demokrata Párt – Enrico Letta – 19,07 (18,8) százalék
  • 5 Csillag Mozgalom – Giuseppe Conte – 15,43 (32,7) százalék
  • Liga – Matteo Salvini – 8,77 (17,4) százalék
  • Hajrá, Olaszország – Silvio Berlusconi – 8,11 (14) százalék.

 

Most akkor megerősödött Salvini?

Ugyanebben az országban 1945 óta a leköszönő Draghi-kormány a 67. volt a sorban, a kabinetek átlagosan másfél évet töltenek hivatalban, abban az országban, ahol alacsony a GDP növekedése, gyenge a versenyképessége, óriásiak a regionális különbségek, és az EU-s forrásoknak csak felét százalékát képesek lehívni. Ráadásul olyan dinamikával változik a politikai pártok palettája, ami a kívülálló számára nem könnyen követhető. Az átrendeződések szinte állandók, miközben politikai szereplők ott is elhasználódnak. 

 

Ezt mutatja a Liga elnökének, Matteo Salvini példája is, akinek pártja 8,8 százalékos eredményével olyan gyengén teljesített, hogy akár meneszthetik is posztjáról a pártelnököt. Majdnem kizárt, hogy Salvini belügyminiszter lesz, pedig nagyon szeretné a széket. Ezt az sem segíti, hogy gyanús orosz kapcsolatai miatt huzamosabb ideje nyomozás folyik ellene.

 

Otthon maradtak a mérsékeltek

Óriási a visszaesés a választói aktivitásban, amit jól mutat, hogy a vasárnapi voksoláson a részvételi arány 61–62 százalék volt, még az ezt megelőzőn 73 százalék, korábban pedig 90 százalékos volt rendszeresen. Kellemetlen adat, hogy korábban az olaszok 80 százaléka volt EU-párti, ez most 50 százalék körül van, az ország államadóssága pedig a GDP-jük közel 150 százaléka.

 

Brüsszel egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy pénzügyileg bedőljön Olaszország, mert 2800 milliárd eurós adósságot hagyna maga után, és ennek következménye lenne az euróövezet felbomlása. Görögországgal szemben nagy különbség, hogy amikor ott mentették az országot és az eurót, a tét ehhez képest apróság volt, 350 milliárd euróval.

 

Mi várható Melonitól?

Georgia Meloni, a győztes Olaszország Fivérei Párt vezetője lesz Olaszország első női miniszterelnöke, akinek erőteljes atlanti elkötelezettsége nem kérdőjelezhető meg. Ez Itáliában nem megy különlegesség számba, mert az amerikai-olasz kapcsolatok, különösen a külpolitika terén hagyományosan nagyon szorosak. A Europe Direct szegedi előadásán Molnár Anna azt is nyomatékosította, hogy a kampányban elhangzott kijelentések közül sok minden nem fog megjelenni a kormány politikájában.

 

Egy kérdésre válaszolva az Olaszország szakértő úgy válaszolt, valóban ellentmondásosan hangzik, ha valakire egyszerre mondják, hogy posztfasiszta és atlantista, ahogyan ez Meloni esetében megtörtént. Ez belföldön jóval kevésbé ellentmondásos, mint a külföld számára – tette hozzá. Persze az is igaz, hogy a korábban posztfasiszta olasz pártok erőteljesen szabadulni akartak politikai múltjuktól, és ez a törekvésük nem is volt eredménytelen. 

 

A választási kampányban elhangzottak közül nyitott kérdés, hogy az abortusz szigorításából mennyi válik valósággá, ahogyan az is: lehet-e tengeri blokádot vonni Olaszország köré vonni a migránsok feltartóztatása ellen. Ez rengeteg pénzbe kerülne. És felmerül a kérdés, hogy amennyiben megvalósulna, mennyi ideig szeretné fenntartani Meloni a blokádot.

 

Meloninak és sikerének nincs titka. A politika perszonalizálódik (személyhez kötötté válik) világszerte, nem kivétel ez alól Olaszország sem. Az is jól látható, hogy közéleti riválisai az elmúlt években elhasználódtak. Ez igaz, Berlusconira és Salvinire. Közben az olasz baloldali pártok vezetői inkább szürkék, mindenesetre a jobboldali riválisaiknál szürkébbek – mondta el Molnár Anna.

 

Senki nem tudja, mennyi időt tölt kormánya élén az új miniszterelnök, ám az már most biztosnak látszik, hogy francia mintára tervezett elnöki rendszert nem tudja bevezetni országában, mert nincs meg hozzá a kétharmados többsége. A Demokrata Párt vezette baloldali ellenzék erős maradt, a választási eredményekből ez is kiolvasható.