Generátorokkal és transzformátorokkal is segíti Ukrajnát az Európai Unió

Az oroszok továbbra is lövik Ukrajna áram- és hőszolgáltatásért felelős infrastruktúráját. Ez történt az orosz–ukrán háborúban pénteken.
Cservenák Zoltán

2022. november 26. 01:02

Generátorokkal és transzformátorokkal is segíti Ukrajnát az Európai Unió

Ukrajna nagy része áram, hő és víz nélkül maradt két nappal a polgári infrastruktúra elleni pusztító orosz rakétatámadások sorozata után. A kijevi polgármester, Vitalij Klicsko elmondta, hogy a 3 milliós város háztartásainak 60 százalékában nincs áram, és az országban folyamatosan áramszünetek vannak. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, az alapvető közműveket fokozatosan helyreállítják, de 15 régióban vannak problémák a vízellátással.

 

Az Európai Unió fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Ukrajnát támogassa az áramellátás és a fűtés helyreállításához és fenntartásához – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést követően az unió 200 közepes méretű transzformátort és egy nagy autotranszformátort biztosít Litvániából, egy közepes méretű autotranszformátort Lettországból és 40 nehézgenerátort a romániai uniós tartalékból.

 

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a kritikus infrastruktúrákat ért orosz csapások október óta legalább 77 embert öltek meg. Október eleje óta az orosz erők nagyjából hetente lőnek rakétákat azzal a céllal, hogy megsemmisítsék az ukrán energiahálózatot, megbénítva az ország áram- és hőellátását.

 

Mentik a betegeket Herszonból

Kórházi betegeket evakuálnak Herszon városából az orosz erők bombázása miatt – mondta a régió kormányzója, Jaroszlav Janusevics. Az ország déli részén, a közelmúltban visszafoglalt várost tegnap este heves ágyúzások érték.

 

Zaporizzsjában kórházat találtak el az oroszok

Az orosz csapások az éjszaka folyamán megrongáltak egy kórházat Zaporizzsjában – közölte Olekszandr Sztaruk, a régió kormányzója. A támadások akkor történtek, amikor a legutóbbi orosz vízlépcső 40 év után először leállította Ukrajna összes atomerőművét – ezek közül az egyik Zaporizzsjában található.

 

Újra termelnek áramot az ukrán atomerőművek

Az ország energiaszolgáltatója, az Ukrenergo közölte, hogy Ukrajna kormánya által ellenőrzött részén minden atomerőmű újra üzemel, és csatlakozik a fő elektromos hálózathoz. Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete megerősítette, hogy Ukrajna négy atomerőművét újra csatlakoztatták az országos elektromos hálózathoz, miután a hét a telephelyen kívül nem tudtak áramot szolgáltatni.

 

Putyin fiaikat a háborúban elvesztő anyákkal találkozott

Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott az Ukrajnában harcoló katonák édesanyainak néhány tagjával egy gondosan megrendezett találkozón, aminek célja a mozgósítás miatti közharag csillapítása volt. 

 

Tárgyalnak ársapkáról

A Bloomberg jelentése szerint ma este találkoznak az Európai Unió diplomatái, hogy folytassák a tárgyalásokat arról, hogy sikerül-e véglegesíteni az orosz olajexport korlátozására vonatkozó ársapkáról szóló megállapodást. Az európai kormányoknak eddig nem sikerült megegyezniük az orosz olaj árszintjéről. A G7-ek hordónkénti 65–70 dolláros felső határára vonatkozó javaslatát egyesek túl magasnak, mások túl alacsonynak tartják.

 

Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát

James Cleverly, Nagy-Britannia külügyminisztere csütörtökön Kijevbe utazott, ahol találkozzon az ukrán vezetéssel, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Királyság támogatja a háborútól szenvedő országot, ameddig csak kell. Külügyminiszteri kinevezése óta tett első ukrajnai látogatásán Cleverly támogatási csomagot mutatott be, ami iskolák újjáépítésére, mentőautókra, a szexuális erőszak áldozataira, valamint a világ legszegényebb piacaira, például Szudánra és Jemenre történő gabonaeladásra szánt pénzt tartalmazott.

Címlapon

mutasd mind