Gémesi György: Sötét jövőt jósolok az önkormányzatoknak

Három nappal a parlamenti választások után interjút adott az egyik legnagyobb hazai önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gémesi György a Hírklikknek. Nem jósol sok jót a helyhatóságoknak.
Bod Péter

2022. április 07. 21:10

Gémesi György: Sötét jövőt jósolok az önkormányzatoknak

Már az idézett interjú címe is beszédes: Ekkora hatalomkoncentrációnál már nem sokat tudnak zavarni az önkormányzatok. Az egymást váltó Orbán-kormányok, de különösen a 2018 és 2022 közötti, előbb lappangó, majd frontális támadást indított az önkormányzatok ellen.

 

Bár a cikkben erre Gémesi György külön nem tért ki, de ezek a támadások különösen az ellenzék számára sikeresnek nevezhető, 2019. októberi önkormányzati választások után erősödtek fel.

 

Ezt követően a világjárvány miatt kihirdetett rendeleti kormányzást használta fel arra a kormány, hogy minél több jogkört és forrást vonjon el a városoktól és községektől.

 

Az önkormányzatok egyfelől fejlesztenek-beruháznak, másfelől működtetnek. Az előbbire eddig megvolt a pénz, mert Brüsszelből zavartalanul érkeztek ehhez a pályázati pénzek, de 2022-től ez is kérdésessé válthat

 

– utalt rá a MÖSZ elnöke.

 

Nem rejtette véka alá, hogy a működési költségekkel már most is nagy gondban vannak az önkormányzatok az infláció, az emelkedő energia és élelmiszerárak és a béremelkedés miatt. Ehhez eddig semmilyen kormányzati segítséget nem kaptak.

 

Fokozza a gondokat, hogy maguk az önkormányzatok is megosztottak – politikailag mindenképpen. A fideszes vezetésűek nem tiltakoznak a kormányzati intézkedések ellen. Sok esetben éppen azért, mert más csatornákon keresztül ők pénzhez jutnak a központi költségvetésből.

 

Gémesi György a negyedik parlamenti kétharmad után arról beszélt, utalva ezzel a Fideszre, hogy: 

 

„Most olyan hatalomkoncentráció van a kezükben, hogy igazán sok vizet nem zavarnak az önkormányzatok ennek a hatalomnak a megrendítésében.”