Gémesi György: kigazdálkodhatatlan energiaköltségek várnak az önkormányzatokra

Gémesi Györgyöt, az egyik legnagyobb hazai önkormányzati érdekvédelmi Szövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét arról kérdeztük: hogyan lesznek képesek a települések kifizetni az egekbe szökő energiaszámláikat. Valamint arról, mit vár a Pintér Sándor belügyminiszterrel kezdeményezett találkozótól.
Bod Péter

2022. szeptember 06. 07:47

Gémesi György: kigazdálkodhatatlan energiaköltségek várnak az önkormányzatokra

– A Magyar Önkormányzatok Szövetséges (MÖSZ) kezdeményezte valamennyi önkormányzati érdekvédelmi szövetség összehívását, és tárgyalást a területért felelős belügyminiszterrel. Miért kezdeményezte ezt a találkozót.

 

– A legalapvetőbb kérdés, hogy a rezsicsökkentés megszűnése után milyen áron kapunk gázt és áramot. Emlékeztetnénk arra, hogy a víziközművek kapcsán fordultak a kormányhoz legutóbb az önkormányzatok, mert megemelkedett energiaárak mellett azokat nem képesek működtetni. Erre azt a választ kapták, hogy adják át azokat az államnak. A gond az, hogy hét-nyolcszorosára nőttek az energiaárak. Mint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nemrégiben elmondta, az önkormányzatoknak az energiaszolgáltatók esetenként már nem adnak ajánlatot. Az önkormányzati intézmények e miatt nem kerülhetnek bajba.  

 

– Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

 

– Az állam mérje fel az önkormányzatok gáz- és villamosenergia-igényét. Ilyen módon az államtól igényelhessék a települések a jövőben az energiát. Persze ilyen igénylés most is létezik, de ez az önkormányzatoknak 10 százalékos többletköltséggel jár. Ennek a többletköltségnek az eltörlését kérjük, valamint azt, hogy a likviditásunk megőrzése érdekében téli fizetési kötelezettségeink áthúzódhassanak nyárra. E két kéréssel fordulunk Pintér Sándor belügyminiszterhez. 

 

Egyben kezdeményezzük, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát. Itt várjuk azokat a kormányzati javaslatokat, hogy a központi költségvetés a kialakult helyzetben hogyan tud segíteni az önkormányzatoknak.  

– Bizonyára készült az ön által irányított városban, Gödöllőn egy hozzávetőleges számítás arra, hogy mibe kerülne az önkormányzat fenntartotta intézményrendszer megnövekedett energiaszámláinak kiegyenlítése. Bölcsődék, óvodák, idősek otthona, sportcsarnok, uszoda, művelődési ház tartozhat ebbe a körbe. Ez olyan többletköltséget jelentene, amit nem lehet kigazdálkodni?

 

– Ez pontosan így van.

 

– Összegszerűen erről mi mondható el?

 

– A gáz esetében e költség 30 millióról 300 millióra emelkedne. Ám ebben nincs benne a távfűtés, de a hírek szerint ehhez is hozzá fognak nyúlni. Utóbbi tételt ezért ma még nem látjuk át.

  

– Horribilis összegeket kellene most a kormánynak az önkormányzatoknak adni. Pusztán azért, hogy azok képesek legyenek kifizetni a megnövekedett energiaszámlának. Ezek odaítélésében egyáltalán nem lehetnek biztosak a települések. Jól sejtem?

 

– Valóban, ebben nem lehetünk biztosak. Sőt abban sem, hogy egyáltalán kapunk-e valamit. Különböző helyzetben pénzügyi lévő önkormányzatokról van szó, de ez mindenkinek nagy teher. Még nem érkeztek meg a nagyobb fűtési számlák, de tartok tőle, hogy ez az önkormányzatoknak mélyütés lesz.  

 

– Készülnek válságtervvel Gödöllőn, ami akkor lépne életbe, ha pénzügyileg nem változik a város helyzete?

 

– Léteznek kötelező és nem kötelező önkormányzati feladatok. Az előbbiek ellenértékét minden körülmények között fizetni kell. A nem kötelező feladatok elhagyására, sorozatos elhagyására kerülhet sor.

 

– Mondana erre példákat?

 

– Egerben uszodát és színház zárnak be. Eljutunk oda, hogy nem tudnak fizetni a települések.

 

– Hogyan látja, a viszonylag jó gazdasági helyzetben lévő települések számára is megoldhatatlan a mostani pénzügyi feladat, vagy ez csak a szegényebb önkormányzatok gondja?

 

– Székesfehérvár polgármesterét kell figyelni. A magyarországi adóerő-képesség ennél az önkormányzatnál az egyik legjobb, ám Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy Székesfehérvár is válságos helyzet került az energiaárak drasztikus emelkedése miatt.  

 

– Mikor lesz az önkormányzati szövetségek és a belügyminiszter találkozója?

 

– Múlt hét csütörtökön küldtük el levelünket, időpontot még nem kaptunk.