Gémesi György: A kevesebből nem lehet többet adni – súlyos gondban az önkormányzatok

A hazai önkormányzatok szorult helyzetét mi sem mutatja jobban, mint az: rengeteg pénzt elvontük tőlük, miközben a minimálbér- és más költségek emelkedése miatt a kiadásaik folyamatosan növekednek.
Bod Péter

2022. január 13. 17:16

Gémesi György: A kevesebből nem
lehet többet adni – súlyos gondban az önkormányzatok

– Önkormányzati fórum összehívását kezdeményezi a területért felelős Belügyminisztériumnál a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) – jelentette be csütörtöki, Érden megtartott sajtótájékoztatóján az önkormányzati érdekképviseleti szervezet elnöke, Gémesi György, a MÖSZ elnöke. A Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölttel, hódmezővásárhelyi polgármesterrel, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel és Csőzik László érdi polgármesterrel közösen megtartott tájékoztatót a MÖSZ elnökségi ülése után tartották meg.

Egy másik önkormányzati szövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetségének a kormánnyal folytatott tárgyalásairól a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy számolt be Márki-Zay Péter, hogy kezdeményezték a helyhatóságok pénzügyi megsegítését.

 

– A hazai önkormányzatokat egyszerre sújtja, hogy elvonták az iparűzési adójuk felét, hogy kötelező minimálbér-emelésre kötelezték azokat, hogy nem kapnak az emelkedő árak ellenére megemelt normatívát a közétkeztetésre, hogy folyamatosan csökkentik a tömegközlekedés támogatását. Ezek mellett az energiaárak emelkedésének költségeihez sem járul hozzá az állam – ismételte el a sokszor elhangzó kritikát Márki-Zay Péter. Egyben jelezte, hogy a megyei jogú városok csupán arra kaptak ígéretet, hogy a minimálbér-emelés költségeihez hozzájárul a központi költségvetés.

 

– Ám az ennek nyomán kialakuló bértolódás oldásához már nem járulnak hozzá – tette hozzá az ellenzék kormányfő-jelöltje. – Ha a jelenlegi kormány a kért pénzügyi intézkedéseket nem teszi meg, akkor majd megteszi a választások után alakuló új kormány.

 

(fotók: Balogh Alex)

 

– A magyar politikának az elmúlt harminc év alatt nem sikerült megugrani az a nem túl magas lécet, amit az agglomerációs gondok kezelése jelent – vette át a szót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, jelezve: a MÖSZ elnökségi ülése szakpolitikai kérdésként foglalkozott az agglomeráció jelentette problémákkal. – Budapesten és agglomerációjában hárommillió ember él, közel nyolcvan településen. Ez Magyarország szíve. Nem azon kell gondolkozni, hogy legyen kisebb a főváros, hanem azon, hogyan legyen nagyobb Magyarország.

 

A tömegközlekedéstől, a vízszolgáltatáson át egészen a hulladékgazdálkodásig sok ügyben működhetnének együtt az agglomrációban található települések, amelyeknek nem kell feladni önállóságukat. Ez utóbbit Karácsony Gergely mellett Csőzik László érdi polgármester is hangsúlyozta, aki szerint sok mindenről lehet szó Érd esetében, de arról nem, hogy a főváros egyik új kerületévé váljon.

 

Érdről sok érdekességet árult el: az utóbbi években nyolcezerrel, 65-ről 73 ezerre nőtt a város lélekszáma, köszönhetően az elsősorban Budapestről kiköltözőknek. Mindez sok megoldandó feladat elé állítja a helyi önkormányzatot, mert mások mellett sokkal több gyerek óvodai és iskolai elhelyezéséről kell gondoskodni, mint néhány évvel korábban.

 

– Miközben tavaly novemberben a GDP növekedése hét százalékos volt, az infláció ugyanekkor 7,4 százalékon állt – mondta el Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke.

 

Erről, és visszautalva az önkormányzatok sújtó kormányzati pénzügyi politikára, úgy vélekedett: kisebb összegből nem lehet többet osztani. Ezért bejelentette, kezdeményezik, hogy hívjanak össze önkormányzati fórumot, mert megoldást kell találni a pénzügyileg egyre nehezebb helyzetbe kerülő helyhatóságok gondjaira.

 

Úgy fogalmazott: pénzügyileg az önkormányzatok eljutottak arra a szintre, amikor már nem kompenzálni, hanem konszolidálni kell azokat.