Gémes László: Szeged eddig sokkal több forrást kapott, mint lakosságarányosan járt volna neki

Nagy a vita a Csongrád-Csanád megyei uniós források elosztása körül. Ellenzéki politikusok szerint pártpolitikai alapon kapnak kevesebbet az ellenzéki városok, a fideszes megyei közgyűlési elnök szerint mindenki kárpótolva lesz. Gémes Lászlóval, a megyei közgyűlés fideszes elnökével beszélgetett Balogh Judit a Témában.

2021. szeptember 16. 21:36

Gémes László: Szeged eddig sokkal több forrást kapott, mint lakosságarányosan járt volna neki

Gémes László azt hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlésnek is fontosak a megyei jogú városok, hiszen ezeknek a településeknek a helyzete az egész megye életminőségét befolyásolja. Ezért van az, hogy a megyei önkormányzat biztosít forrásokat a nagyvárosoknak is.

A jelenlegi tervek szerint ez Szeged esetében 8,5 milliárd forint lesz, ami azt jelenti, hogy egy szegedire 53 ezer forint forrás jut majd, míg összehasonlításképp egy mórahalmi lakosra 794 ezer forint. Ez azonban nem a teljes összeg, érkezik ugyanis Szegedre még további 17,5 milliárd uniós támogatás is, amit nem a megyei önkormányzat oszt szét. Így tehát eddig 25 milliárd forintnyi forrás van előirányozva – miközben a város célja, hogy ez 29 milliárdra emelkedjen. Gémes László elmondta:

Az előző tervezési ciklusban Szeged sokkal több forrást kapott, mint ami lakosságarányosan járt volna neki – 33 milliárd forintot, míg lakosságszám alapján csak 29 milliárd járt volna.

A megyei közgyűlés elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a források euróban érkeznek, de az önkormányzatok már forintban kapják meg őket. Az elmúlt években a forint sajnos folyamatosan gyengült, ennek következtében pedig árfolyamnyereség keletkezett, amiből az önkormányzatok igényelhettek kiegészítő támogatást is.

Gémes László tagadta, hogy a megye más települései esetében politikai alapon osztották volna ki a támogatásokat. Elmondása szerint a források elosztása során azt vették figyelembe, milyen fejlesztések megvalósítására van szükség. Makón például egy jelentős belvízelvezetési beruházás, Mórahalmon pedig a Homokhátság vízpótlása miatt van szükség nagyobb keretösszegre.

Szentes pedig közel kétszer annyi támogatást kap majd, mint az előző ciklusban, annak ellenére is, hogy ellenzéki vezetésű.

Nézze meg a teljes beszélgetést!