Gázembargó jöhet és leállhat Paks 2 – fideszesek döntöttek erről, igaz „csak” Brüsszelben

Hogy ennek mi lehet az oka? Akkor lehet a válság, a baj, hogy minden uniós pénzre szüksége van Orbánnak. Ahhoz viszont, hogy ezeket megkapja, egy kicsit jobb gyereknek kell lenni, mint eddig.
Garai Szakács László

2022. április 08. 09:03

Gázembargó jöhet és leállhat Paks
2 – fideszesek döntöttek erről, igaz „csak” Brüsszelben
  • „Vlagyimir Putyint háborús bűnösnek nevezi, és több nemzetközi törvényszéket is felszólít eljárások elindítására az orosz katonák által meggyilkolt, megkínzott és megerőszakolt civil áldozatok ügyében.
  • Támogatja a tagállamokat, hogy külön-külön szállítsanak fegyvereket Ukrajnának, és azt is, hogy az EU további közös fegyverbeszerzéseket intézzen, újabb 500 millió euró értékben.
  • Teljes energetikai szankciót követel, azaz a gáz, olaj, szén és nukleáris fűtőelemek importjának teljes tilalmát.
  • Az összes EU-s tagállam állítsa le az orosz együttműködésben épülő atomerőművét. A Roszatom helyett nyugati cégek folytassák a munkát.”

 

Ez csak négy pont abból a határozatból, amit az Európai Parlament fogadott el Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről. Az utolsó idézett negyedik pontban a határozat Magyarországot külön megemlíti.

 

És ami igazán fontos és érdekes az Európai Parlamentben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: a Kárpátalját képviselő Bocskor Andrea, Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

 

Az ellenzékből Ara-Kovács Attila és Molnár Csaba is igennel szavazott a DK-ból, Gyöngyösi Márton a Jobbikból, és Cseh Katalin a Momentumból. A többi ellenzéki képviselő nem volt jelen a szavazáskor. Az EP 513 igennel, 22 nemmel és 19 tartózkodással fogadta el a határozatot.

 

Ezek kapcsán három dolog képzelhető el:

  • Orbán Viktor végighazudta a kampányt az orosz–ukrán háború kapcsán,
  • a fideszes EP-képviselők elárulták pártjukat, miniszterelnöküket, lásd még észhez tértek,
  • akkora bajban van Magyarország, hogy minden egyes eurócentre szükségünk van.

 

Ezeket a pénzeket viszont csak akkor kaphatjuk meg, ha elkezdünk egy kicsit viselkedni. Gál Kinga Fidesz-alelnök megpróbálta megmagyarázni a történteket.

 

 

Mondhatják, persze Gál Kingáék, ez csak javaslatnak számít, azaz az Európai Parlament ezeket a lépéseket várja el az Európai Tanácstól, azaz a tagállamok kormányaitól. Ott még Orbán Viktor gegősködhet, ha akar, mégis minimum jelzésértékű, hogy teljesen máshogy viselkednek Brüsszelben a fideszesek, mint itthon a főnökük.