Gazdaságfejlesztési miniszter: januárban még 25 százalék lesz, de csökken az infláció a következő hónapokban

Nagy Márton ismét hangoztatta, hogy év végén egyszámjegyű lehet az infláció, de arról nem beszélt, hogy érvényesül a bázishatás, azaz a 2022-es magas inflációhoz képest kisebb ütemű lesz a pénzromlás, ezért is csökken idén az infláció.
Cservenák Zoltán

2023. január 29. 10:32

Gazdaságfejlesztési miniszter: januárban még 25 százalék lesz, de csökken az infláció a következő hónapokban

Nagy Márton a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: a kormány elkerüli a recessziót, beindítja a növekedést, az infláció letörésében pedig együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal. Szerinte az eredmények be fognak érni, a következő hónapokban látni lehet majd, hogy az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. Idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék fölött nőhet a gazdaság.

 

A miniszter kiemelte, hogy a magas energiaárak már csökkentek, bár a koronavírus-válság előtti szinthez képest még magasak, de konszolidálódtak.

 

A kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat.

 

Nagy Márton ugyanakkor nem beszélt arról, hogy az inflációs adatok azért is mutatnak majd csökkenést, mert az előző évi bázis nagyon magas volt. Így tehát a lakosság szempontjából a valódi kérdés az, hogy a bérek és ellátások emelkednek-e annyival, hogy kompenzálják az elmúlt másfél év elképesztő drágulását.

 

Az infláció januárban valószínűleg még "benéz" 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás.

 

A magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost – ismertette a részleteket Nagy Márton. Jelezte, hogy nagy emelkedés a koronavírus-válság miatt történt, amikor jelentős gazdaságösztönző csomagot vezettek be.

 

A költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre pedig 2,5 százalékos.

 

Nagy Márton a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő új besorolására reagálva kijelentette: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország. A hitelminősítő szerint a magas energiaárak, a magas kamatok, a bizonytalan gazdasági kilátások, valamint a magas államadósság megnehezítik a magyar kormány törekvéseit a gazdaság konszolidálására, stabilizálására. A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor's új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére. Ugyanakkor hangsúlyozta: küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

 

Nagy Márton fontos "védvonalnak" nevezte például a Széchenyi Kártya Programot és a közelmúltban meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Jó irány minden olyan gazdaságpolitikai beavatkozás, ami a beruházásokat segíti. (MTI)

Címlapon

mutasd mind