Gáti Péter: Az árulók

2021. február 01. 17:31

Gáti Péter: Az árulók

Emlékeztetőül: január 29-én a botrányos felvezetést követően 29 igen, 16 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett döntött a szenátus arról, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön a Szegedi Tudományegyetem.

  • Hat olyan szenátor is volt pénteken, aki szembefordult saját karával, vagy testületével a Szegedi Tudományegyetem jövőjéről szóló sorsdöntő szavazáson.
  • Hat olyan szenátor is volt, aki elárulta kollégáit, és a közösen elhatározott függetlenség helyett inkább mégis behódolt a Fidesznek.

És sajnos ennyi elég is volt:

  • Jancsák Csaba, a JGYPK szenátora,
  • Pál József, az Egyetemi Doktori Tanács bölcsészettudományi képviselője,
  • Hajdú József, a Társadalomtudományi Tudományterületi Doktori Tanács képviselője,
  • Horváth Dezső, a TTIK dékánja,
  • Gácser Attila, a TTIK másik szenátora,
  • Irinyi Tamás, egyetemi okleveles ápoló,

az alapítványi fenntartás mellett szavazott, pedig megbízatásuk alapján el kellett volna utasítaniuk a modellváltást. Így sikerült a többségi akarattal szemben eldönteni, hogy élethossziglan kinevezett fideszes kurátorok kezébe kerüljön az intézmény.

Azon, hogy a világjárvány kirobbanásakor a vírust rögtön elkapó, és úgy, koronavírusosan műtő rektor az egyetem sorsát eldöntő szavazás előtt össze-vissza hadovál, már meg se lepődünk. Rovó László teljesítette a küldetését, széttrollkodták a szavazást, amelynek nem kisebb volt a tétje, minthogy független maradhat-e a 100 éves szegedi egyetem. Rovó úgy viselkedett, mint egy bohóc a bikaviadalon, próbálta elterelni a szenátus figyelmét arról, hogy mi is a tét. A bika ez esetben az egyetem volt, és sajnos úgy is végezte, ahogy az a bikaviadalokon lenni szokott.

Pedig lehetett volna másképp. Sőt! A karok többsége ugyanis világosan és egyértelműen kifejezte, nem szeretné pártpolitikai kinevezettekre bízni az egyetem sorsát. Mert pontosan tudják, mi történik akkor, ha oktatási és tudományos kérdésekben nem a szakmai, hanem a politikai szempontok érvényesülnek.

Márpedig mit várhatunk egy olyan kuratóriumtól, amelyet a Nemesi–Novák–Rovó hármas fémjelez? Mit várhatunk egy olyan kuratóriumtól, amelynek egyik vezetője a Fidesz korábbi polgármesterjelöltje, a másik a Fidesz jelenlegi minisztere, a harmadik pedig a Fidesz ügyeletes bohóca lesz.

Debrecen simán elesett, Pécs sem mutatott különösebb ellenállást, de Szeged most is, mint korábban már oly sokszor, példát mutatott. A kari tanácsi üléseken az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar az alapítványi fenntartás ellen szavazott, de a Természettudományi és Informatikai Karon sem kapott többséget a fideszes terv. Büszkék lehetünk rá, hogy

  • az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szervezte szavazáson is 239 egyetemista intett be a kormánynak a 21 igen ellenében,
  • a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon pedig tizenhárom nem ellenében csak öten támogatták a modellváltást.

Jó eséllyel lehetett volna feltartóztatni Szegeden a fideszes buldózert, amely sorra szétveri az ország egyetemeit.

Csakhát megszokhattuk már, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében az egyenes gerinc könnyen hajlik. Fenyegetésekkel, hazugságokkal vagy egyszerű kivásárlással a korábban biztosnak vélt szavazatokat könnyen át lehet fordítani. Az egyértelmű elutasítás pedig szégyenteljes, de szűk többséget hozott azoknak, akik szembeköpték az egyetemi autonómiát.

Gáti Péter