Gáti Péter: A kampánycsapatának ajándékozta a lapját Nemesi Pál

A dúsgazdag szegedi kormánybiztos működésére egyszerűen nincs tudományos magyarázat.

2021. szeptember 02. 10:33

Gáti Péter: A kampánycsapatának ajándékozta a lapját Nemesi Pál

Mielőtt megpróbálnánk felgöngyölíteni a legújabb Nemesi rejtélyt, vegyük sorra, mit is tudunk eddig.

Nemesi Pál egy rendhagyó politikus:

 • független, mégis fideszes;
 • polgármesterjelöltként hatalmasat bukott, mégis kormánybiztos lett;
 • állami tisztviselő, mégis milliárdos közbeszerzések nyertese;
 • gazdag építési vállalkozó, mégis saját online híroldalt működtet.

Utóbbi, a Szeged365, aminek igen furcsa háttere van:

 • Nemesi Pál alapította a Dél-Alföldi Polgári Egyesület nevű szervezetén keresztül;
 • a szerkesztőséget pedig a csúfos kudarccal végződő polgármester-jelölti kampány tanácsadói vezetik, Kisházi Sándor és Kiss Balázs;
 • utóbbi egyébként kormánybiztosi szóvivőként szerepel rendszeresen, bár nem tudni milyen jogon, hiszen semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll a Miniszterelnökséggel;
 • és bár az oldal fizetett hirdetéseket jelenít meg, az egyesület könyvelésében nyoma sincs az ebből származó bevételeknek.

Összefoglalva, Nemesi körül minden nagyon furcsa, és egyébként minden nagyon, de nagyon ciki. Kezdve például a „maximalista régió” szlogennel, amit röhögés nélkül nem tudok kimondani. De teljesen elképesztőek a Szeged365 modoros, gyermeteg és néhol kifejezetten bunkó szövegei is.

Nemesi kormánybiztosi kommunikációja pedig egyenesen abszurd, leginkább totálisan semmitmondó videókból áll, amit a milliárdos nagyvállalkozó végeláthatatlan körmondatai tesznek végképp nézhetetlenné.

A legfrissebb fejlemény, hogy a Szeged365 tulajdonost váltott – az impresszumban Nemesi Pál egyesületét az S-Light Event Kft.-re cserélték le, ami a fent említett Kiss és Kisházi közös vállalkozása. Azt már a szerkesztőség Facebook kommentjeiben olvashatjuk, hogy a lap teljesen ingyen került a tulajdonukba:

„dehogy vásároltuk, nincs nekünk annyi pénzünk...” – írják.

Ebből márpedig az következik, hogy Nemesi létrehozott egy híroldalt a civil szervezetével, majd egy évvel később ingyenesen odaajándékozta a kampánycsapatának. Mi lehet a magyarázata ennek az újabb furcsaságnak?

 • Talán feltűnt neki, hogy tényleg mennyire ciki az oldal és gyorsan megszabadult tőle – ezért nem hibáztathatnánk.
 • Az sem kizárt, hogy Nemesi sikertelen politikai pályafutása a végéhez közeledik, kudarcai miatt az eddig őt támogató NER kiadta a kilövési engedélyt.
 • De az is lehet, észbe kapott, hogy egy nonprofit egyesületben nem lehet rendesen elkönyvelni a hirdetési bevételeket és ezért átpasszolta egy másik cégnek a Szeged365-öt.

De ezek persze mind csak találgatások, világos magyarázatban még csak reménykedni sem merek.

Gáti Péter