Ötletbörze helyett, használják végre a Nemzeti Szolidaritási Programot!

Ne keresgessék, kirakom az orruk elé. Két éve nem sikerül észrevenni, hátha most észbekap, még Kocsis Máté is.
Garai Szakács László

2022. május 30. 10:05

Ötletbörze helyett, használják végre a
Nemzeti Szolidaritási Programot!

Több mint két éve, hogy Botka László Facebook-oldalán megjelent ez a poszt:

 

 

Már javában benne voltunk a koronavírus-járványban, Orbán Viktor és kormánya éppen lendületesen csinálta azt, amihez ért: elvenni onnan, mindent, ahova valójában adni kellene a mindennél is többet akkor, amikor baj van. Erre válaszul született a Nemzeti Szolidaritási Program. Ez az élményünk, a fideszes elvétel, azóta is folyamatos, ahogy az is, hogy a miniszterelnököt és körét valahogy sosem érintik az elvonások.

 

A negyedik Orbán-kétharmad újra azzal kezdődik, hogy elvesznek, hogy az elvonásoknak köszönhetően újra nehezebb lesz, újra rosszabbul élünk majd, mint az elmúlt tizenkét évben a Fidesz-kormányok alatt. A koronavírus-járvány miatt, az orosz–ukrán háború miatt, de leginkább Orbán Viktor és kormányainak „magatartása” miatt ugyanis olyan állapotban van az ország, hogy muszáj lépni valamit.

 

De Orbán Viktor szokás szerint rosszul lép.

Szokás szerint csak az érdekli, ő ne járjon rosszul.

 

Ezért továbbra sem hajlandó együttműködni az Európai Unióval, továbbra sem férünk hozzá miatta és kormánya miatt a helyreállítási alap pénzeihez.

 

Ám még ebben a helyzetben is lehetne tenni az országért. Csakhogy az a tevés azt jelentené, hogy neki és sleppjének is áldozatokat kellene hoznia.

 

Botka László Nemzeti Szolidaritási Programja ugyanis erről szól.

 

Két éve Szeged polgármestere hat pontban foglalta össze, hogyan lehetne, hogyan kellene a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került országon segíteni.

 

A pontok mindegyike Botka László korábbi miniszterelnök-jelölti programjának legfontosabb kijelentésére mutatnak vissza: „Fizessenek a gazdagok!”

 

A Nemzeti Szolidaritási Program hat pontja közül kettő ma is, akár azonnal alkalmazható lenne, ezek:

  • „amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az egy százalékát, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a két százalékát, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok három százalékot adjanak be az alapba.
  • Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást! Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az három százalékkal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az két százalékkal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az egy százalékkal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be.”

 

Botka László mögé akkor azonnal számos polgármester felsorakozott, sőt, petíció is indult a program támogatásáért. A parlamentbe az előző ciklusban Szél Bernadett próbálta törvényjavaslatként bevinni a Nemzeti Szolidaritási Programot, de a fideszes képviselőknek köszönhetően a szakbizottsági tárgyalásig sem jutott el az elképzelés.

 

Most meg azt látjuk, Orbán Viktor rezsivédelmi meg honvédelmi alapot gründol, Kocsis Máté „látványosan, népszerűen” a pártoktól venne el pénzeket, aminek megint igazából csak az a lényege, hogy az ellenzéket hozza még lehetetlenebb helyzetbe, de egyiküknek sem jut eszébe, hogy Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Szijj László meg a többi láthatatlan fideszes oligarcha bankszámla környékén keresse azokat a pénzeket, amikkel lehetne segíteni a bajban lévő hazán. Az újonnan Lázár János által emlegetett országépítés nyugodtan kezdődhetne azzal, hogy ezekből a pénztárcákból veszik ki azokat az összegeket, amiket velünk akarnak megfizettetni.

 

Mert továbbra se legyen senkinek, a fideszes szavazóknak sem kétsége afelől, az orbáni extraprofit és az összes többi elmebetegség azt jelenti, az orbáni kétharmadok alatt folyamatosan gyötört átlagembereket tovább sanyargatja Fideszmagyarország vezetője, történelmünk második számú Kádár Jánosa.

 

Orbán Viktor két évet már elvesztegetett a Nemzeti Szolidaritási Program megvalósításából. Most is elkezdhetné, ha akarná. Villoghatna is vele. Eladhatná saját kolosszális gondolataként is. De tartok tőle, erre hiába várunk. Ugyanis ezekről a pénzekről sem hajlandó lemondani. Nem mintha szüksége lenne rá. Hatvanpuszta ezek nélkül is megépült. Mégsem jut eszébe, hogy valóban segítsen rajtunk.

 

És mindezek ellenére négy évig még kétharmaddal uralkodik az országon.

Címlapon

mutasd mind