Garai Szakács László: Mire várunk még? Mire várnak még?

Történhet-e bármi érdemben a Pegasus-ügy kirobbanása kapcsán? Vagy ezt is egyszerűen csak végignézzük? Ezt is simán a szőnyeg alá söpri a Fidesz? Erre sem emlékszünk már három nap múlva?
Garai Szakács László: Mire várunk még? Mire várnak még?

Stummer János, Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József Attila, Molnár Zsolt, Ungár Péter – ők a Nemzetbiztonsági bizottság tagjai: három fideszes, egy KDNP-s, egy MSZP-s, egy LMP-s és egy jobbikos országgyűlési képviselő. Ilyen és ehhez hasonló botrányokban, mint a Pegasus-ügy, rendre 4–3-ra kikap az ellenzék nemcsak itt, más bizottságokban is, (– most az egyszerűség kedvéért attól tekintsünk el, hogy vannak népesebb parlamenti bizottságok is) már az ülés kezdete előtt, a témák, ügyek jelentős része napirendre sem kerül, vagy egyszerűen a kormánypárti tagok nem mennek el az ülésre, ami így határozatképtelen. De ez az ügy most sokkal több Mészáros Lőrinc jellegű karalábétolvajlásnál.

A lehető leghamarabb össze kellene hívni ezt az illetékes szakbizottságot, és a kormánypárti képviselők szavazatával hét igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül napirendre kell venni ennek az ügynek a tárgyalását, és nyílt ülésen a sajtó folyamatosan jelenléte mellett tényleg megtárgyalni a történteket. Bizottság elé kell állnia Orbán Viktor miniszterelnöknek, el kell mondania mi történt.

Itt most nem Brüsszel csuklóztatásáról, nem hepciáskodásról van szó. Hanem arról, hogy az utolsó utáni pillanatban még meg tudunk-e állni annak a szakadéknak a szélén, amibe ha beleesne Orbán Viktor és kormánya, már sosem tudna kimászni. A XXI. században Európa közepén az Európai Unió tagjaként olyan módszereket használ – nem túlzás – ellenségei követésére, amit egész egyszerűen elképzelhetetlen egy jogállamra hasonlító országban.

És amíg nem lesz eredménye a vizsgálatnak, addig minden magát komolyan vevő, választást valóban nyerni akaró ellenzéki politikusnak minden egyes megszólalásában el kell mondania, a magyar kormány odáig süllyedt, hogy okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramok segítségével figyelt és figyel(het) meg bárkit, aki nem tetszik neki.

És erről beszélni kell az átlagembereknek is. Mindenkinek meg kell értenie, mindenkivel meg kell értetni, itt nem arról van szó, hogy valaki erre vagy arra a pártra szavaz, ezért ha a szívének kedves pártja „hibázik”, akkor azt meg lehet bocsátani. Itt nem erről van szó. Ilyet Magyarország kormányzó pártja, pártjai soha, semmilyen körülmények között nem csinálhatnak.

És

  • ha ezt nem értik meg a politikusok,
  • ha nem értjük meg, mi, átlagemberek,
  • ha nem háborodunk fel emiatt,
  • ha holnapután már senki nem emlékszik erre, senki nem beszél róla,
  • ha...

Akkor nincs ha, nincs több és, és tényleg vége mindennek.

Ugyanis az lenne a minimum, ha Orbán Viktor, a kormány és 133 bátor embere minimum kellemetlenül érezné magát amiatt, hogy kipattant ez a botrány. Pontosabban a minimum az lenne, hogy Orbán Viktor ma kiáll a sajtó nyilvánossága elé, és bejelenti saját maga és kormánya lemondását.

Az eddig térben és időben kellően messze lévő, kellően romantikus Watergate-ügy megérkezett a magyar hétköznapokba. És sokkal többről van szó, mint egyszerű poloskázásról.

Szóval, mire várunk még? Mire várnak még a(z ellenzéki) politikusaink?

Garai Szakács László

Tovább olvasom