Gallyazzák a fákat, tisztítják a parkolókat, víznyelőket és járdákat a Gogol utcában

40 éves a Gogol utcai japán akác fasor, a fák már elöregedtek. A cserére egyelőre nincs lehetőség, így a növények gondozásával próbálja meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. szakemberei rendben tartani a fasort.
Vass Imre

2021. december 02. 12:48

Gallyazzák a fákat, tisztítják a parkolókat, víznyelőket és járdákat a Gogol
utcában

2019-ben kezdték el a munkálatokat és haladtak végig az egész utcán. Jelenleg az utolsó résznél tartanak a fák metszésében.

 

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodás vezetője elmondta, munkatársai a fák nyesését és a régebbi, életképes hajtások sarjainak leválogatását végzik annak érdekében, hogy a fáknak biztosítani tudják az úgynevezett felszívási felületet, és így életben maradjanak a növények. Az igazgató szerint a fasor már megérett a cserére, hisz a fák elöregedtek, valamint már annyira megnőttek, hogy a gyökereik felpúposították a járdát, nehezítve a közlekedés az utcában.

 

Azonban nem csak a fák gallyazását végzik el, összehangolt munkával rendbe teszik az útszakaszt is. A Szegedi Vízmű szakemberei a víznyelőket kitakarítják, a Szegedi Közlekedési Kft. munkatársai pedig a parkolókat teszik rendbe. 

Több gép és tucatnyi ember dolgozott a Gogol utcában

 

Makrai László kiemelte, a járdák felsöprése az ott lakók feladata lenne, de ezt legtöbbször nem végzik el. Mivel a lehullott levél esős, havas időben balesetveszélyes lehet, ezért ezt a munkát is megcsinálja a cég.

 

Az igazgató elmondta, sajnálatos módon nehezen tudtak csak haladni a munkával, mivel hiába helyezték ki 24 órával előtte a forgalomkorlátozó és megállni tilos táblákat, az emberek nem foglalkoztak vele, így több esetben is hosszasan várakozni kellett arra, hogy elvigyék az útban parkoló autókat és elkezdhessék a munkát. Sajnos ez nem csak most történt meg, majdnem minden helyen így viselkednek az emberek – tette hozzá.

 

A levágott gallyakat még a helyszínen ledarálták és a későbbiek során mulcsként hasznosítják majd. 

Mulcsként hasznosulnak majd a levágott ágak