Gálaesttel ünnepelték Szeged szabadságát a színházban, a bevételt a Thealter fesztivál megmentésére ajánlották fel

Szeged napi ünnepi gálával nyitotta meg hosszú szünet után ismét kapuit a közönség előtt a Szegedi Nemzeti Színház pénteken este. A kétrészes gálaműsor bevételét az állami támogatás teljes megvonása miatt ellehetetlenítésre ítélt Thealter Fesztivál megmentésére ajánlották fel. Hatszázezer forint jött össze!

2021. május 22. 11:36

Fél év után először gördült fel a függöny péntek este a közönség előtt. Szeged napját idén a színház olyan gálaműsorral ünnepelte, ahol a társulat művészei és a meghívott vendégek egyéni műsorszámokkal léptek fel. Az est bevételét a résztvevők a Thealter Fesztivál megrendezésére ajánlották fel.

Toronykőy Attila, a gálaműsor rendezője szerint a kétszer egy órás előadás több üzenetet is magában hordoz:

  • egyrészt a pandémia utáni újranyitást felett érzett örömet,
  • másrészt a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivált évek óta megrendező MASZK Egyesület támogatását és munkájának elismerését.

A rendező úgy vélte, Szegednek nem elég a nemzeti színháza, az alternatív vonalat képviselő MASZK Egyesület munkájára is szüksége van a közönségnek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját a gálaestről!

Mint azt korábban megírtuk, több évi csökkenés után az idén egyetlen forint működési támogatást sem nyert a minisztériumtól az egyesület, amely 1992 óta működteti befogadó színházként a Régi Zsinagógát, és tavaly harmincadik alkalommal rendezte meg a Thealter Fesztivált, Magyarország legrégebbi hagyományokkal bíró és legnagyobb független színházi fesztiválját.

Ezért döntött úgy a színház, hogy a gálaműsor jegybevételét felajánlja a fesztivál megvalósítására.

Az est éppen ezért Balogh József szavalatával kezdődött.

„Ez a város születésem helye, / Mintha dajkám dalával vón tele...” – tolmácsolta Petőfi Sándor gondolatait a MASZK Egyesület elnöke, majd Réti Attila Erkel Ferenc Bánk Bán című operájából Bánk áriáját adta elő.

– Szeged különlegességét éppen a kulturális élete adja, a sokszínűen gazdag és nagy hagyományokkal bíró szervezetek és intézmények működése, és együttműködése.  A ma este fontos apropója ez a fajta együttműködés, amelyben összefügg a kultúra szabadsága és a szolidaritás – köszöntötte a gálaest nézőit Barnák László.

A főigazgató példátlannak nevezte, hogy egy város olyan kulturális értékekkel bírjon, mint a több mint harminc éves, nemzetközileg is elismert Thealter Fesztivál. Barnák László szerint az útkeresés, a kritikai gondolkodás, a nyitottság olyan értékek, amelyeket minden művészeti intézmény magáénak vall, de csak akkor lesz hiteles, ha ezek az értékek a mindennapi munkájában is megjelennek.

– A támogatás és az együttműködés jegyében született ez az este a független színházakat képviselő Thealter Fesztivál és az azt támogató Szegedi Kortárs Balett, a Kövér Béla Bábszínház és a Szegedi Nemzeti Színház összefogásában.

Barnák László bejelentette, a gálára jegyet váltó szegedieknek köszönhetően hatszázezer forinttal tudják támogatni a Thealter Fesztivál megrendezését.

A műsor további részében a Szegedi Nemzeti Színház színművészei, magánénekesei, táncművészei – többek között Szilágyi Annamária, Szaszák Zsolt, Rácz Tibor, Ágoston Katalin, Gömöri Krisztián, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter és Máthé Beáta – léptek fel.

A gála közönsége részleteket láthatott a pandémia miatt eddig be nem mutatott új Juronics Tamás-koreográfiából, a Blue-ból is, valamint nagy sikerrel léptek fel a Kövér Béla Bábszínház művészei is.

Egy-egy műsorszám már az idei szabadtéri játékok kínálatába is bepillantást engedett, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok május elsejétől a Szegedi Nemzeti Színház égisze alatt folytatja munkáját.

A Kövér Béla Bábszínház külön produkcióval készült erre az estére

A vegyes műfajú gálaműsorban helyet kapott még a tánckar egyik szólistája, és az énekkar is. Kortárs és klasszikus költők versei, sanzonok, musical- és operarészletek hangzottak el. Csorba Kata pedig saját versét szavalta.

A gálaest az operairodalom egyetlen maszkban is előadható énekszámával, a Zümmögő kórussal zárult. A színházi kórus produkciója alatt pedig a gála szereplői közösen adták elő Petőfi Sándor Színészdalát.

rag

Tovább olvasom