Gálaesten énekelnek az operacsillagok, hogy segítsenek az ukrajnai menekülteken

Operacsillagok címmel rendez jótékonysági gálaestet április 11-én a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara együttműködve a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A jótékonysági gálaelőadáson – amelynek bevételét az ukrajnai menekültek javára ajánlják fel – a karhoz szorosan kötődő, a hazai és nemzetközi operaszínpadokon egyaránt elismert művészek lépnek fel.
Rafai Gábor

2022. március 30. 13:43

Gálaesten énekelnek az operacsillagok,
hogy segítsenek az ukrajnai menekülteken

– A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatának kiemelt eseménye lesz a szegedi operaéneklés ünnepe, a kultúrát hazánkban és a nagyvilágban is ismertté és elismertté tett operajátszás iskolájának ünnepe. A gálaest fellépői valamilyen módon mindnyájan kötődnek Szegedhez, olyanok, akik itt tanítottak, vagy tanítanak, itt voltak hallgatók, vagy jelenleg is azok – mondta Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja a program részleteit ismertető szerdai sajtótájékoztatón a nagyszínházban.

 

Elmondta, a kar magánének tanszékére jelenleg több mint hatvan hallgató jár, az elmúlt évtizedekben pedig számtalan nemzetközi hírű oktatója volt a tanszéknek Berdál Valériától a jelenlegi tanszékvezetőig, Temesi Máriáig.

 

 

Szeged, a vidéki operajátszás egyik fellegvára, olyan kiemelkedő tehetségű növendékeket indított útjára, akik mára a világ színpadjait bejárva viszik a város és az Alma Materük hírnevét.

 

– Az itt kapott tudás, emberség, szeretet, hűség és művészi alázat arra predesztinál bennünket, hogy egy pillanatra megválva bemutassuk azt a sokszínű értéket, amely a Bartók Béla Művészeti Kar munkáját jellemzi. A jótékonysági előadás szomorú apropóját adja, hogy hazánk szomszédságában háború dúl. Ezért a gálaelőadás bevételét az ukrajnai menekültek támogatására ajánljuk fel – mondta a dékán.

 

– A szegedi operaéneklés elmúlt hatvan évét öleli fel kétszer egy órás időtartamban a látványos előadás, amelyen fellépnek a Magyar Állami Operaház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Bartók Béla Művészeti Kar művészei, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar – mondta a gálaest rendezője, Seres István Pipu.

 

A gálán az operairodalom kiemelkedő áriái csendülnek fel: többek között a Tosca imája, Liú halála a Turandotból, a Sevillai borbélyból a Rágalom ária, vagy éppen a Habanera a Carmenből. 

 

Mindezeket olyan a hazai és nemzetközi operaszínpadokon ünnepelt művészek adják elő, mint a Magyar Állami Operaházból érkező Kálnay Zsófia, Kiss András, Pataki Bence, a Szegedi Nemzeti Színház kiváló operaénekesi közül Kónya Krisztina és Andrejcsik István, vagy a Bartók Béla Művészeti Karon oktató és az Operaházban is játszó Rálik Szilvia, a kar magánének tanszékének tanszékvezetője, Temesi Mária, vagy a kínai származású világpolgár, Hongyu Chen.

 

Az est egyik sztárvendége Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes lesz, aki a világ legnagyobb operaszínpadainak ünnepelt csillagként kifejezetten erre az előadásra érkezik Szegedre.

 

Az április 11-én, hétfőn este 7 órakor kezdődő előadáson közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester és Pál Tamás Liszt-díjas karmester vezetésével.

 

A gálaestre jegyek a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában és online is válthatók.