Gálaesten adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit: az idei fődíjas Szeri István lett

Harmincnegyedik alkalommal adták át szombat este a Szegedért Alapítvány díjait. A civilszervezet elismeréseit a hagyományoknak megfelelően most is a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron vehették át a díjazottak az 1879-es nagyárvíz évfordulóján. Idén az alapítvány fődíját Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapta.
Rafai Gábor

2023. március 11. 21:40


        Gálaesten adták át a
Szegedért Alapítvány elismeréseit: az idei fődíjas Szeri István lett

Ünnepi köszöntőjében Debreczeni Mónika, a Szegedért Alapítvány soros elnöke, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója többek között felidézte, hogy 1989 októberében Debreceni Pál javaslatára hogyan született meg a Szegedért Alapítvány. 

 

Akkor kettős cél tűztek maguk elé az alapítók: egyrészt azt, hogy az alapítvány tegyen meg mindent a városban élő és annak hírnevét gazdagító személyek elismerésében, a másrészt, hogy teremtse meg annak feltételeit, hogy az itt felnövekvő nemzedékek Szegeden képzeljék el jövőjüket. Legyen kedvük és perspektívájuk ahhoz, hogy ebben a városban alkossanak. 

 

– A kiválóságok elismerése terén jól teljesítettünk. Van okunk az ünneplése, mert nem magunkat, hanem minden évben Szeged négy kiválóságát ünnepeljük – mondta, majd hozzá tette, kevéssé elégedett a tehetségek támogatását illetően, annak ellenére, hogy eddig összesen eddig 120 millió forintot fordított az alapítvány különböző tudományos és művészeti fesztiválok megszervezésére, a városhoz köthető kötetek megjelentetésére, civilek támogatására, valamint saját szervezésű nyári kulturális programokra.

 

– A jövőben szeretnénk még több alkotót, tudományos és művészeti műhelyt hozzásegíteni céljaik megvalósításához – mondta Dereczeni Mónika, majd a díjak átadása következett.

 

A művészeti kuratórium Gregor József-díját ebben az évben Rácz Tibor színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja vehette át.

 

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus, onkológus érdemelte ki.

 

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját pedig

Lengyel Imre közgazdásznak ítélték oda.

 

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját 2023-ban Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapta.

 

 

Az idei fődíjas, Szeri István is átvehette Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját  (fotók: Iványi Aurél)

 

 

Szeri István huszonhárom éven keresztül vezette a Tisza Volán Zrt. -t. A közjogi kamarák megalakulásával ő lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sport életének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Klubnak. A város gazdasági, kulturális, sportéletének és a civil közösségek ismert és becsült szereplője, szegediként több mint négy évtizede rendkívül sokat tett városunk hírnevének és ismertségének öregbítéséért.

 

A fődíjjal ezt a négy évtizedes önzetlen munkát ismerte el az alapítvány kuratóriuma.

 

Szeri István Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapta. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehették át.

 

 

 

A gálaesten fellépett Barnák László színművész, a díjátadót követően pedig Cakó Ferenc Arany Medve-díjas grafikus, Kiváló művész Vivaldi Négy évszak című művére komponált homokanimációját láthatta a közönség. 

 

A bemutatót a Szegedi Szimfonikusok kísérték Gyüdi Sándor vezetésével és Kosztándi István hegedűművész szólista közreműködésével.

 

Ők is a Szegedért Alapítvány díjazottjai voltak

 

Harminchárom év alatt már 132 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség kapta meg a civil szféra elismerését, a Szegedért Alapítvány fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait. 

 

Csak néhány név közülük: Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Bor Zsolt és Szabó Gábor lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Karikó Katalin, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók, Kemény Lajos orvos. 

 

De hasonló nagyságok találhatók a művészek között is: Gregor József és Temesi Mária operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Juronics Tamás koreográfus. 

 

A névsor pedig évről évre méltó utódokkal gyarapodik.