Gábor Dénes-díjat kapott Pauk János

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2022-es Gábor Dénes-díjakat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten.
Cservenák Zoltán

2022. december 20. 18:49

Gábor Dénes-díjat kapott Pauk János

Mások mellett Gábor Dénes-díjat vehetett át Pauk János agrármérnök, az MTA doktora, a szegedi Gabonakutató Nkft. munkatársa.

 

Ugyancsak Gábor Dénes-díjat kapott: Bertényi Balázs villamosmérnök, a Nokia Solutions and Network Kft. 6G kutatási programjának globális szabványosítási törekvéseinek vezetője; Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára; Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára.

 

A Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Kozák Áron, a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök és Sóki András, az egyetem villamosmérnök hallgatója részesültek.

 

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Élettani Hariett Van Vleet Alapítvány Professzora a rákterápiában elért eredményeiért és a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért.

 

Gábor Dénes-életműdíjat kapott Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért kiemelkedő eredményeiért.

 

Freund Tamás, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében azt mondta, hogy csak a tudományosan megalapozott eredményekkel képes az emberiség hatékonyan reagálni a globális kihívásokra, legyenek azok gazdasági, társadalmi, környezeti, biológiai vagy akár energetikai jellegűek. Az MTA elnöke köszöntet mondott a Novofer Alapítványnak, amely, mint mondta, az elmúlt több mint harminc év alatt múlhatatlan érdemeket szerzett Gábor Dénes életművének ápolásában, szellemi örökségének megőrzésében és megismertetésében.

 

Bendzsel Miklós, a kuratórium elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy 2022 „kimagasló nehézségeket és fájdalmat hozott a régió életében”. Évek óta tapasztalják azonban, hogy „a Gábor Dénes-díjra javasoltak munkásságának társadalmi hasznossága, a kihívásokra adott adekvát innovációs válaszok hol stabilizációs tényezőként, hol versenyképességi előnyként esnek latba a nemzetgazdaságba”.

 

Jamrik Péter, a díj alapítója köszöntőjében kitért arra, hogy a társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. (MTI)

 

(fotó: Vida-Szűcs István/Agroforum.hu)