G7: Ötven százalék felett az élelmiszerek drágulása

Ez az átlag, a kenyér ára például 100 százalékkal emelkedett. Gulyás Gergely várhatóan ma jelenti be, hogy mik lesznek az újabb árstopos termékek.
Kékes Viktória

2022. november 09. 09:20

G7: Ötven százalék felett az élelmiszerek drágulása

A G7 minden hónap végén több boltláncban is feljegyzi ugyanannak a 42 alapvető élelmiszernek az árát, így próbálják meg követni az egyre inkább elszabaduló élelmiszer-inflációt. Számításaik szerint ez jelenleg

 

54,3 százalék.

 

Forrás: G7

Egy szembetűnő példát bemutatva azt írják, a legolcsóbb félbarna kenyér kilója ma már 599 forint, tavaly ilyenkor épp 299 forint volt (két éve pedig 249), vagyis 

 

az éves kenyérinfláció épp 100 százalékos. 

 

Szokás szerint azt is megnézték, ugyanazokért a termékekért mennyi kellett egy évvel ezelőtt, és most kifizetni. Arra jutottak, hogy tavaly ilyenkor 16,6-17,4 ezer forintba került egy nagybevásárlás, most ugyanezért 24,7-28,7 ezer forintot kell fizetni.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma 10 órától kormányinfót tart, itt várhatóan bejelenti, hogy melyek lesznek az újabb árstopos termékek. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban annyit elárult, hogy ezek a 40 százalék felett dráguló, itthon is előállítható élelmiszerekre vonatkoznak majd. Ilyen termék például a kenyér, a sajt, a rétesliszt, a vaj, a tejföl, a margarin, vagy a tojás. A részletekért kövessenek minket 10 órától, élőben közvetítjük a kormányinfón elhangzottakat!