G7: Orbánék állatorvosi lova – százmilliárdokból fejlesztik az áramhálózatot, de éveket kell várniuk a napelemeseknek

Az Orbán-kormány egyik állatorvosi lova lett a napelemes bukta. Ennél jobban aligha lehetne bemutatni, miként áldoznak fel egy jó ügyet a politikai populizmus, a hatalmon maradás oltárán, és miként vetik sutba a szakmát csak azért, hogy fenntartsák az aranytojást tojó tyúkot, a rezsicsökkentést.
Cservenák Zoltán

2023. január 29. 09:59

G7: Orbánék állatorvosi lova – százmilliárdokból fejlesztik az áramhálózatot, de éveket kell várniuk a napelemeseknek

Egyszerre állt a gázon, és taposta a féket a kormány 

 

– így jellemzi Orbánék munkásságát a napelemekkel kapcsolatosan a G7.hu. A gazdasági lap szerint ugyanis, a kormány úgy ösztönözte a napelemek telepítését, hogy pontosan tudta, rövid időn belül sok százmilliárdos áramhálózat-fejlesztés szükséges a megnövekedő lakossági és piaci napelemigény miatt, mégsem tett semmit, inkább a rezsicsökkentést finanszírozta. Mert ez volt a politikai érdeke, ezen keresztül könnyebben jutott szavazatokhoz, mint előrelátó, felelős energipolitikával és fejlesztésekkel.

 

Az orosz-ukrán háború és a szankciók csak előrehozták azt, ami hamarosan egyébként is bekövetkezett volna: a magyar energiahálózat túlterheltségét. A háborúnak "köszönhetően" ez az állapot gyorsabban jött el, mint azzal a kormány számolt, ezért kellett letiltani a napelemesek hálózati visszatáplálását. Valójában, persze, nem a háború miatt, hanem a végletekig halogatott fejlesztések miatt történt mindez. Sok százmilliárdot kellett volna elkölteni a hálózatra, de – az Orbán-kormányok szokása szerint – másra költötték a pénzt.

 

Jó hír, hogy a fejlesztések elindultak, a G7.hu szerint a következő 3-4 évben csak az E.On 74 milliárdból fejleszti a hálózatot, ennek köszönhetően 726 megawattnyi többletkapacitás bír majd el a hálózatuk. Ez majdnem annyi, mint a 2022 nyaráig csatlakozott összes háztartási napelemes rendszer teljes visszatáplálási igénye.

 

A G7 azt írja, az állami MVM-nél, a Mészáros Lőrinc-féle Opus Titásznál és a Mavirnál is hasonló fejlesztések jönnek. 

 

Az Energiaügyi Minisztérium pedig azt közölte, 163 milliárd forint uniós támogatást kötöttek le eddig a Helyreállítási alapból ilyen fejlesztésekre, és mivel ezek 50 százalékos támogatottságú projektek, legalább 326 milliárd forint értékű beruházásról van szó. Mindez 3000 megawattnyi új napelemes visszatáplálási kapacitás tesz lehetővé, amivel megduplázódhat a már meglévő háztartási napelemes kiserőművek száma. Eddig a jó hír.  

 

A rossz hír az, hogy a most futó vagy induló beruházások 2026-ra futnak ki. 

 

Kérdéses, hogy az új kapacitás 2026-tól vagy már hamarabb használható lesz-e. Ha nem, akkor a napelemeseknek éveket kell várniuk arra, hogy ismét visszatáplálhassanak a hálózatba, tehát ismét jól járjanak a fejlesztésükkel. 

 

A dolog már csak azért is érdekes, mert a kormány tavaly is fűnyíróelv-szerűen tiltotta meg a lakossági napelemesek visszatáplálását a hálózatba, pedig az országnak vannak területei, ahol azt elbírná a rendszer. Félő, hogy ha normalizálódik a rezsihelyzet, akkor a kormány ismét visszatér az aranytojást tojó tyúkhoz, és nem tesz pénzt a hálózatfejlesztésbe.