G7: már ötszörös áron vesszük a gázt az oroszoktól

Vlagyimir Putyin februárban még azt mondta az Orbán Viktorral való találkozásakor, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kap gázt. Szép volt, igaz sem volt.
Cservenák Zoltán

2022. október 31. 14:57

G7: már ötszörös áron vesszük a gázt az oroszoktól

Orbán Viktor az ötórányi, hosszúasztalos egyeztetés után úgy kommentálta Putyin szavait: „ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés” – emlékeztet cikkében a G7. A gazdasági portál ezúttal is megnézte, most épp mennyibe kerül a gáz Magyarországnak.  

 

Az olcsó orosz gáz mítosza akkor tört meg először, amikor a kormány elkezdett panaszkodni, nem bírja a költségvetés a rezsicsökkentés terhét, ami a korábbi 300 milliárd forintos éves költségről 2000 milliárd forint fölé ugrott az elmúlt egy év gázáremelkedése miatt. A kormány éveken át hangoztatta az orosz gázszerződések árelőnyeit, a G7 viszont már tavasszal megírta:

 

„a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket”.

 

A tőzsdei értékek meg ugyebár elszálltak, míg tavaly októberben 45–50 euró körül alakult a gáz ára, idén augusztusban 345 eurót is kértek egy megawattórányi gázért. Nem véletlen, hogy az állami energiacég, az MVM halasztott fizetést kért a 150 euró fölötti árra, az így összejövő többletköltséget három év alatt kell majd részletekben törleszteni a Gazpromnak. Az orosz állami cég így végtére is hitelre ad gázt a magyar állami vállalatnak.

A Putyin-barátság ellenére sem mutatnak jól a magyar gázköltségek

 

A G7 arra is emlékeztet: az utóbbi hetekben odáig jutott az Orbán-kormány, hogy beismerték az orosz gázár is követi a holland tőzsdei árat, méghozzá egy hónapos csúszással. Ezzel végérvényesen is kiderült, nincs semmiféle Orbán–Putyin barátság miatt adott kedvezmény.

 

Így megmaradt az a kormányzati narratíva, hogy Magyarország legalább kap gázt, míg a nyugatiak majd megfagynak, de erről is kiderült, hogy – finoman fogalmazva – túlzás. A témában folyamatosan balféknek beállított Nyugat ugyanis ugyanúgy feltöltötte a gáztározóit mint mi, csak míg korábban a felhasznált gázmennyiség 40 százaléka orosz volt, ez most 9 százalék. Jövőre vélhetően ennyi sem lesz. Európa nyugatibb fele egyre inkább leszokik az orosz gázról az oroszok okozta bizonytalanságról és a putyini zsarolhatóságról is.

A holland tőzsdei és az orosz gázár alakulása (forrás: G7)

Az egy hónapos csúszással lekövetett holland tőzsdei gázár az orosz gáz esetében azt is hozza magával, hogy amikor meredeken nő a gáz nemzetközi ára, az orosz gáz rövid ideig olcsóbb, de amikor a tőzsdei ár zuhanni kezd, azt az orosz gáz ára csak egy hónapos csúszással követi. A G7 úgy ráadásul úgy számol: az egy hónapos csúszás valójában két hónapos, mivel az elszámolás és a fizetés egy újabb hónapot rátesz erre.

 

Ezért jelen helyzetben, amikor épp 100 euró alá esett a gáz ára a holland gáztőzsdén, az orosz energiahordozót mi még az augusztus végi áron kapjuk.

 

A G7 forintban és köbméterekben számol. Szerintük – a két hónapos tőzsdei árkövetést figyelembe véve – októberben köbméterenként 900 forintért érkezhetett az orosz gáz Magyarországa, a piaci ár viszont 120 forinton is járt. Ez több mint 8-szoros különbség. Október 27-én a 902,5 forintos orosz gázárral szemben a tőzsdei ár 173,4 forint volt, ami bizony több mint 5-szörös különbség.

 

A lap megjegyzi, ha valóban két hónapos a nyomon követés, akkor az októberi árak decemberben és januárban megjelenhet az MVM-nél és az államnál. Azt viszont nem lehet tudni, mit érez ebből a lakosság.