G7: már az élelmiszerboltok sem tudják lekövetni a közel 30 százalékos inflációt

Eddig együtt mozogtak az árak emelésében a nagy diszkontok, mostanra azonban már komoly árkülönbségek tapasztalhatók. Az élelmiszereket érintő, csaknem 30 százalékos infláció mellett az árstop hatása teljes mértékben elveszik, és ezzel a vásárlók is tisztában vannak: az emberek elfogadták, hogy az árstop visszatartó hatását máshol fizetik meg.
Kékes Viktória

2022. július 06. 11:24

G7: már az élelmiszerboltok sem tudják lekövetni a közel 30 százalékos inflációt

A G7 2020 januárja óta figyeli mennyibe kerül egy nagybevásárlás a nagy diszkonláncoknál.(Kezdetben a Lidl és az Aldi termékek árváltozását figyelték, később a Pennyt és a Tescót is.) A módszertanuk az volt, hogy ugyanazt a 42 terméket vásároltak meg a fenti üzletekben

 

Azt találták, hogy egészen idén júniusig komoly különbségek nem voltak az egyes boltok között, a termékek árát is körülbelül ugyanúgy növelték, azaz bebizonyosodott, hogy az élelmiszer kiskereskedelemben a nagy szereplők állandóan nézik egymást, és azonnal reagálnak is egymásra az árváltozásokkal.

 

2022. június 30-án azonban ez megváltozott: a nagy bevásárlás összköltségében ugyan nem lett nagyobb a boltok közötti különbség, mint egy éve, de egyes termékek a különböző boltokban mégis sokkal nagyobb arányban mutatnak lényeges árkülönbségeket. 

 

Ez azt jelenti, hogy jelentős összeget megspórolhat, aki veszi a fáradtságot és az általuk vizsgált négy üzlet mindegyikét végigjárja aszerint, hogy az adott terméket (jelentős különbségek vannak olyan alaptermékek, mint pl. a krumpli, a vöröshagyma vagy a kifli árában jelenleg) melyik kínálja a legolcsóbban.

 

A G7 arra is rámutat, hogy az élelmiszereket érintő, csaknem 30 százalékos infláció mellett az árstop hatása teljes mértékben elveszik, és ezzel a vásárlók is tisztában vannak: az emberek elfogadták, hogy az árstop visszatartó hatását máshol fizetik meg.