G7: már 34 százalékos az élelmiszer-infláció

Most majdnem 35 százalékkal fizetünk többet az élelmiszerekért, mint tavaly júliusban. Júniusban ez még „csak” 30 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban 5 százalékkal drágulnak az élelmiszerek.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 10:11

G7: már 34 százalékos az élelmiszer-infláció

Saját, nem hivatalos élelmiszerár-méréseink egyre aggasztóbb képet mutatnak. Az áprilisi 20 százalékról májusban már 25 százalék közelébe emelkedett a nagy bevásárlásunk összköltsége alapján számított drágulás, majd júniusban durván 30, júliusban pedig már csaknem 35 százalék volt a növekedés. - írja a G7.

 

Ez azt jelenti, hogy minden egyes hónapban 5 százalékkal drágulnak az élelmiszerek.

 

Forrás: G7

A G7 négy üzletláncban vizsgálja hónapról hónapra az élelmiszerek árának változását. Az általuk kiválasztott termékek ára így alakult az elmúlt év során:

 

Forrás: G7

 

A lap által vizsgált élelmiszerekből összeállított nagybevásárlás ára egy évvel ezelőtt 16 324 forint volt. Ugyanezekért most 21 930 forintot kellett fizetniük, ez 34,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

 

A G7 arra emlékeztet: júniusban a drágulás tempója olyan gyors volt, hogy még a boltok sem tudták egymással tartani a lépést. Most sokkal egységesebbnek tűnik az árképzés, bár az inflációs korszak előtti időktől még mindig messze vagyunk.

 

A továbbra is érvényes árstoppok fenntartása most már nagyon komoly feladat elé állítja a boltokat: ahogy mennek fel az árak, egyre nagyobb az a veszteség, amelyet minden egyes eladott hatósági áras terméknél elszenvednek.

 

Ezt vélhetően máshol keresik meg, az árstoppos árukból pedig csak a minimálisan kötelező mennyiséget tartják. 

 

A G7 azt tapasztalta, hogy az árstoppos termékek csak hektikusan elérhetők, amikor megérkezik a szállítmány, a vevők jellemzően hamar elkapkodják.