G7: 600 millió köbméterrel csökkent a gázfogyasztás Magyarországon az őszi-téli hónapokban

Európában már év eleje óta, egyre gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás. Magyarországon ugyan jó pár hónappal később, de elkezdtek spórolni az emberek az energiával. A csökkenés különösen a fűtési szezonban látványos.
Kékes Viktória

2022. december 19. 11:47

G7: 600 millió köbméterrel csökkent a gázfogyasztás Magyarországon az őszi-téli hónapokban

Az európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez. Az ipari gázfelhasználás visszaesése már nyáron megkezdődött, de igazán látványossá a fűtési szezonban vált a hazai fogyasztáscsökkenés. Az elmúlt három hónapban több mint 600 millió köbméter gázt takarítottunk meg – írja a G7. 

 

(forrás: G7)

 

Miközben hazánkban az őszi–téli időszakban a tényleges fogyasztás eddig minden évben kissé meghaladta a becsült értéket, az idén ez a trend megfordult. Naponta átlagosan 7 millió köbméterrel fogyott kevesebb gáz, mint ami várható lett volna.

(forrás: G7)

 

Mindez azt jelenti, hogy szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg. Arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés. 

 

A jelentős csökkenés jól mutatja, hogy a gazdaság minden szegmensében megindult az alkalmazkodás a magasabb árakhoz. Magyarul: Európához képest jó pár hónapos késéssel, de itthon is elkezdtek spórolni az emberek az energiával.