Futótűzként terjed az országban a tanárok lázadása

Egyre több iskola csatlakozik a Szent László Gimnázium tanárai által meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Ma reggel az ország legjobb iskoláinak pedagógusai gyűltek össze az Egyetem téren, hogy közösen álljanak ki a jogaikért. A tiltakozók között a miniszterelnök iskolája is szerepel.
Kékes Viktória

2022. február 23. 10:54

Futótűzként terjed az országban a tanárok lázadása

Február 8-án jelentette be a két nagy pedagógus szakszervezet, hogy március 16-ára egész napos, akár határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdetnek, és ez alatt nem terveznek minden iskolában gyermekfelügyeletet. A kormány három nappal később kiadott egy rendeletet, ami a szakszervezetek szerint alkotmányellenes és ellehetetleníti a sztrájkot: a járványra hivatkozva megkövetelik, hogy az iskolák és óvodák reggeltől délutánig biztosítsanak gyermekfelügyeletet a munkabeszüntetés ideje alatt, mindenkinek a saját osztályában. Az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát-, a többi tanulónak pedig minden tárgyból az órák felét meg kell tartani.

 

A rendelet ellen polgári engedetlenséggel tiltakozott a kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára. Példájuk gyorsan ragadóssá vált, és egyre több iskola választotta a tiltakozás ezen formáját a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt vidéken és a fővárosban egyaránt. 

 

Ma reggel Budapest legerősebb középiskoláinak tanárai közösen álltak ki az Egyetem térre, hogy együtt fejezzék ki tiltakozásukat a sztrájkjog ellehetetlenítése ellen. A demonstráción a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, valamint az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ tanárai vettek részt.

 

Nem csak a fővárosból, vidékről is egyre többen küldenek Orbán Viktornak világos üzenetet: a sztrájk alapjog!

 

A sors fintora, hogy a tiltakozók között saját iskolája, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola is szerepel. 

 

Hiába a személyes érintettség, a miniszterelnök egyelőre nem reagált a tanárok tiltakozására. Legutóbb Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szólalt meg a kérdésben. Szerinte a kormány megérti a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak is velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. A miniszter szerint a polgári engedetlenség nem a megfelelő eszköz.