Furcsa indoklással utasította el Hadházy Ákos kérelmét a Nemzeti Választási Bizottság – nem semmisítik meg a levélszavazatok eredményét

Az ellenzéki képviselő az erdélyi elégetett levélszavazatok ügyében fordult a választási panaszokat elbíráló testülethez.
Kékes Viktória

2022. április 03. 18:48

Furcsa indoklással utasította el Hadházy Ákos kérelmét a Nemzeti Választási Bizottság – nem semmisítik meg a levélszavazatok eredményét

„A Nemzeti Választási Bizottság ma délután úgy találta, nincs abban semmi kivetnivaló, hogy valaki valamiért kitöltött szavazólapokat éget el és szór szét egy Marosvásárhely melletti szemétlerakón. Vagyis ezt így nem mondta ki, de egészen furcsa indoklással elutasította azt a beadványokat, amelyben a levélszavazás eredményének megsemmisítését és a teljes eljárás megismétlését kértem”. - így kezdte bejegyzését Hadházy Ákos ma délután a Facebookon.

 

A független országgyűlési képviselő szerint, bár még mindig nem tudni kik és milyen céllal vitték és égették el a szemétdombon megtalált levélszavazatokat Marosvásárhelyen, az biztos, hogy valaki illetéktelenül hozzájutott a szavazólapokhoz. Hadházy úgy látja, ez az egész levélszavazást kompromittálja, sőt, általában is aláássa a választásokba és a demokráciába vetett közbizalmat.

 

A Nemzeti Választási Bizottság azonban ma elutasította a politikus a levélszavazás eredményének megsemmisítésére és a teljes eljárás megismétlésére irányuló kérelmét. A testület indoklása szerint a választási eljárási törvény hatálya csak Magyarország területére terjed ki. Hadházy azt írja, arra a kérdésre nem kapott választ, hogy ha a törvény csak Magyarország területén érvényes, akkor hogyan lehet egyáltalán külföldön szavazni, illetve hogyan lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor a külföldön leadott szavazatokat:

 

„Az NVB azt állítja, hogy nem ellenőrizheti a határokon túli, esetleges jogsértéseket, még akkor sem, ha azok rendkívül súlyosak. Úgy csinál, mintha két választás lenne, egy hazai, amit ellenőriz, és egy határon túli, mit senki nem ellenőrizhet. Pedig csak egy választás van, és ha annak egy része piszkos, akkor piszkos az egész, illetve ha egy részének tisztaságát nem lehet ellenőrizni, akkor az egész megkérdőjelezhetővé válik”.

 

Hadházy felidézi, hogy a marosvásárhelyi eset mellett tudni lehet arról is, hogy „ezerszámra kézbesítettek szavazólapot halott embereknek, aztán a borítékot nem is a posta, hanem pártaktivisták vitték házhoz majd gyűjtik össze, és olyan is megesett, hogy valaki helyett simán leszavaztak akarata ellenére a nagyszülei”. Ez szerinte 

 

„Az NVB-t nem érdekli, csak le akarja rázni magáról az ügyet”.

 

Posztja végén az Egységben Magyarországért zuglói jelöltje arra biztat mindenkit, hogy „ezek a nyilvánvaló, pitiáner csalások és ügyeskedések senkinek ne vegyék kedvét”! Szerinte ezek ellen az egyetlen védekezés, ha minél többen elmennek szavazni és így teszik eredménytelenné a csalók próbálkozásait.