Fülöp Csilla: Ne úgy képzelje, hogy állandóan az íróasztalnál ülök, hanem inkább csak egy-egy nehezebb feladaton gondolkodom séta vagy zenehallgatás közben

Első helyezést ért el a speciális matematika tagozatosak országos középiskolai tanulmányi versenyén, és aranyérmet szerzett az Európai Leány Matematikai Diákolimpián, az EGMO-n Fülöp Csilla. A Radnóti-gimnázium 11. M osztályos, tizenhét éves diákjával beszélgettünk. A Szegedi Tükör interjúja.
Szabó C. Szilárd

2022. május 03. 20:45

Fülöp Csilla: Ne úgy képzelje, hogy
állandóan az íróasztalnál ülök, hanem inkább csak egy-egy
nehezebb feladaton gondolkodom séta vagy zenehallgatás közben

– Árulja el, mit tanult, milyen útravalót kapott a tanárától, Schultz Jánostól, aki nemcsak a matematikatanára, de az osztályfőnöke is a Radnótiban?

 

– Szerencsés vagyok, mert nagyon jó tanáraim vannak és voltak az évek során. A hetedik osztálytól kezdve tanít Schultz János tanár úr. A kilencedik osztálytól továbbra is ő tanítja az algebrát és a számelméletet, míg a geometriát és kombinatorikát Mike János tanár úr vette át. Nagyon sok mindent tanítottak nekünk, a kezdetektől fogva mindig kaptunk pluszanyagokat és -feladatokat is. Emlékszem, voltak pillanatok, amikor Schultz János tanár úr át tudott lendíteni a lazább időszakaimon egy-egy megjegyzéssel, noszogatással. A fentieken túl sokat jártam matektáborokba, melyeket tanév közben hétvégente Budapesten vagy nyáron tartottak. Itt nemcsak érdekes módszereket tanultunk, hanem sok hozzám hasonló érdeklődésű embert is megismertem.

 

– Mennyire volt fárasztó a két verseny?

 

– A két verseny között bő egy hónap telt el, ráadásul az OKTV után jött a síszünet az iskolában. A családommal elutaztunk néhány napra síelni, ahol teljesen fel tudtam töltődni. A versenyek alatt nem szoktam izgulni, inkább kihívásnak élem meg mindegyiket, így utána inkább feldobott szoktam lenni, nem pedig fáradt.

 

Fülöp Csilla az EGMO 2022-n (fotók: a verseny Facebook-oldala)

 

– Mennyi időt foglalkozik naponta matematikával?

 

– Nehéz erre pontosan válaszolni, mert ez időszak- és hangulatfüggő. Mindennap matekozok, de ne úgy képzelje el, hogy állandóan az íróasztalnál ülök, hanem inkább csak egy-egy nehezebb feladaton gondolkodom, séta vagy zenehallgatás közben. Persze a megoldás teljes levezetéséhez le kell ülnöm, és részletesen le is kell írnom, ami sok időt visz el, mint például a KöMaL (Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok – a szerk.) feladatainak begépelése.

 

– Schultz János korábbi tanítványai közül többen is külföldön tanultak tovább, például Cambridge-ben vagy Oxfordban. Ön mi szeretne lenni, mivel szeretne foglalkozni? Hol szeretne továbbtanulni?

 

– Még nincsenek konkrét terveim a továbbtanulást illetően, de az biztos, hogy a pályaválasztásom a matematikával lesz kapcsolatos, és próbálok majd bejutni egy külföldi egyetemre. A Radnótiban tavaly végzett Hámori Janka is külföldön tanul, vele többször beszélgettünk már a tapasztalatairól, és sok tanácsot kaptam tőle.

 

– Kik voltak a csapattársai az Európai Leány Matematikai Diákolimpián (EGMO-n)? Ezt azért kérdezem, mert bár a magyar csapatban évről évre radnótisok is szerepelnek, sok diák a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból kerül be a csapatba, amely iskola hagyományosan nagyon erős matematikából.

 

A megoldáson gondolkodnak az Európai Leány Matematikai Diákolimpián. A versenyzők két egymást követő napon két írásbeli dolgozatot írtak: három-három feladatot kellett megoldaniuk, négy és fél óra alatt

 

– A Fazekas-gimnáziumban valóban nagyon magas szinten tanítják a matematikát, idén azonban ez alig látszott a magyar EGMO-csapat összetételén. Idén Magyarország rendezte az EGMO-t, Egerben. Házigazdaként két csapatot is nevezhettünk a versenyre, azaz a szokásos négy helyett nyolc lány képviselhette Magyarországot a versenyen. A csapattársaim szintén nagyon jó eredményt értek el.

  • Ezüstérmes lett Páhán Anita Dalma (Budapesti Eötvös József Gimnázium), Kercsó-Molnár Anita (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) és Somogyi Dalma (SZTE Gyakorló Gimnázium).
  • Bronzérmet szerzett Sztranyák Gabriella (Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium), Nagy Leila (Kecskeméti Katona József Gimnázium) és Ungár Éva (Budapesti Lauder Javne Iskola).

A szintén a szegedi Radnóti-gimnáziumba, a 12.A osztályba járó Beinschroth Ninett csak egy ponttal maradt le az éremről. Külön jó volt, hogy nagy számban képviseltük a dél-alföldi régiót, hiszen négyen utaztunk a szegedi vonattal a versenyre.

 

A nevével ellentétben már nem csak Európából fogadnak versenyzőket

 

Magyarország először szervezte meg az EGMO-t (European Girls’ Mathematical Olympiad), azaz az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát. Április 6. és 12. között Eger adott otthont az eseménynek. Tíz éve Cambridge-ben rendezték meg először a lányok matematikai diákolimpiáját, amelynek hazánk a kezdetektől fogva résztvevője. Az EGMO – nevével ellentétben – már nem kizárólag Európából fogad versenyzőket, minden országból a legkiválóbban teljesítő négy diákot. Az évek során megnőtt a bekapcsolódó országok és így a résztvevők száma is. Egerbe közel harminc európai és kilenc távolabbi országból – többek között az Egyesült Államokból, Indiából és Mexikóból – érkeztek személyesen versenyzők. Más államokból – például Kanadából, Japánból és Szaúd-Arábiából – online vettek részt a versenyen a diákok. A versenyzők két egymást követő napon két írásbeli dolgozatot írtak: három-három feladatot kellett megoldaniuk, 4 és fél óra alatt. A versenyen kívül különféle programokat szerveztek a diákoknak Egerben, Szilvásváradon és Budapesten. A verseny célja, hogy a matematikában tehetséges fiatal lányoknak nemzetközi megmérettetési lehetőséget adjon, ösztönözze a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányokat – ettől pedig azt remélik, hogy közülük többen fordulnak majd matematikai, természettudományos és műszaki területek felé az egyetemeken. Egerben is bravúrosan teljesített a magyar csapat, amely a részt vevő országok listáján a nyolcadik, az európai országok között pedig az ötödik helyet szerezte meg. Magyarország a versenyek eddigi történetében mindig ott volt a legjobb tizenkét ország között.