Független színházak mutatkoznak be a Régi Zsinagógában: Kulka János is eljön a Dollár Papa Gyermekeivel

Nyolc független színházi produkciót láthat a közönség októberben a MASZK Egyesület Őszi Kollekciójában. Utoljára lesz látható Szegeden a Megyek utánad, Kulka János viszont először áll a Régi Zsinagóga színpadára.

2019. október 01. 10:14

Független színházak mutatkoznak be a Régi Zsinagógában: Kulka János is eljön a Dollár Papa Gyermekeivel

Egészen furcsa témával indul az őszi szezon a Régi Zsinagógában: a Nézőművészeti Kft. A kézmosás fontosságáról című előadást hozza el Szegedre október 4-én, pénteken este. Scherer Péter vitte színre a darabot, amelynek ötletét elmondása szerint egy másik, kórházban is előadott produkciójuk alkalmával kapták egy nővértől.

A színpadon Katona Lászlót és Molnár Gusztávot láthatják a nézők, akik a higiéniai okfejtések mellett egyéb fóbiákról, a mértékletességről és az emberi érintkezések különböző megnyilvánulásairól is mesélnek a közönségnek.

Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című könyvét vette alapul a Másik Produkció, az október 7-én, látható Stílgyak című előadáshoz.

Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor variációburleszkje, a Stílgyak

Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor írta, rendezte és adja elő a variációburleszket.

A történet bármelyik háborúban játszódhatna: két fiatalember életük utolsó perceiben különös hazárdjátékba kezd: megpróbálják szórakoztatni a fegyverüket éppen rájuk szegező ellenséges katonákat.

Egy álltaluk kitalált rövid történetet játszanak el számtalanféleképpen, miközben saját megismerkedésük is kirajzolódik.

Egy gésa önmegcsömörléstörténete, avagy monodráma a fikcióról

Az Imre Zoltán Program támogatásával jön létre az október 13-án látható két előadás: Kelemen Patrik Celesztin – égi tünemény és Raubinek Lili Kelly című produkciója.

Kelemen Patrik Celesztinje a tánc poétikus értelmezés-lehetőségei körül kering: az előadás megkísérli a táncot önálló, autonóm jelenségként kezelni, melyhez az előadó „testét adja”. Raubinek Lili pedig a harsány, egocentrikus és magába zárkó Kellyt adja, aki különböző szerepeken gyúrja át magát, és addig nyúzza őket, amíg elvesztik szerep mivoltukat.

Az én szobám: a monodrámát Veszelovszki Janka negyedéves színészhallgató adja elő

A népszerű sikerkönyv, az Egy gésa emlékiratai című regény ihlette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Az én szobám című előadását, amelyet Pécz Roland rendezett és Veszelovszki Janka negyedéves színészhallgató ad elő október 14-én a Régi Zsinagógában.

A monodrámát önmegcsömörléstörténetként aposztrofálják, amelyben a gésa központi dilemmája, hogy ő egy fikció, aki bárkit eljátszhat, csak önmagát nem.

Az SZFE évad végi közönségszavazásán Az én szobám megosztva elnyerte az évad előadása címet.

Az IZP-est és az SZFE-produkció a THEALTER U21 plusz kisfesztivál programjai.

Utoljára tér vissza Szegedre a Megyek utánad, 18 éven felülieknek szól majd az Árvácska

Hatalmas sikerrel mutatta be tavaly ősszel Szegeden a MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE a Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéből készült előadást, mely sikeres nyári fesztiválszereplés után az idei évadtól budapesti játszóhelyet kapott.

Október 18-án, pénteken este játssza el utoljára a szegedieknek a „szerelmi leltárt” Mészáros Béla, Kurta Niké és Baki Dániel, Dékány Barnabás rendezésében, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja keretében.

Elköszön Szegedtől Grecsó Krisztián szerelmi leltára

A Dollár Papa Gyermekei társulat előadása, az Árvácska, amely Móricz Zsigmond regényéből született 18 éven felülieknek szól. Október 19-én, szombaton este fél 8-kor adja elő a szegedi közönségnek Georgita Máté Dezső, Kulka János, Messaoudi Emina, a rendező Ördög Tamás, valamint Simkó Katalin, Stork Natasa, Terhes Sándor, Török-Illyés Orsolya, Lévai Rázsó Rafaelés Varga Lana.

Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozott egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készült. Felkarolta és befogadta a volt lelencet. Csibe passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik.

A MASZK Egyesülettel közös bemutatóként kerül színre, és egyszeri alkalommal lesz látható a megújult csapattal dolgozó k2 Színház produkciója, a „magzatMESE” műfaji megjelölést viselő Szittyahintő című darab.

„Játszódik férfiban és nőben” – ez a mottója a Sarah Cohen-Scali MAX című regényét alapul vevő produkciónak, Fábián Péter és Benkó Bence rendezésének. A felolvasószínházi előadás október 24-én lesz látható a Régi Zsinagógában.

Mesterségem a halál: hogyan lesz egy kisfiúból töneggyilkos?

A beavató színházi produkció délutáni előadása ingyenes a középiskolások számára.

A k2-napok második produkciója Robert Merle Mesterségem a halál című regényéből született.

A Hűséget Benkó Bence rendezte, és Domokos Zsolt, Gyöngy Zsuzsa, valamint Király Dániel játsszák, Szegeden október 25-én két alkalommal is.

Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által?

A Hűség a k2 Színház tantermi színházi projektjének egyik produkciója.

rag