Független Egészségügyi Szakszervezet: hatalmas felmondási hullám jöhet az egészségügyben

Hamarosan lejár a felmondási tilalom, ezután bárki felmondhat, aki elégedetlen a helyzetével.
Cservenák Zoltán

2022. május 02. 08:18

Független Egészségügyi Szakszervezet: hatalmas felmondási hullám jöhet az egészségügyben

Az egészségügyi szakdolgozók  mintegy 40 százaléka, tehát majdnem minden második ember otthagyhatja a munkáját május 31-e után, amikor lejár a felmondási tilalom 

 

– ez derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből, amiben 705-en vettek részt. A megkérdezett dolgozók

 

  • 25 százaléka elhagyná a pályát
  • 9 százalékuk átmenne a magánegészségügybe
  • 4,5 százalékuk külföldre menne.

 

Az Orbán-kormány győzelmi jelentései ellenére az egészségügyi szakdolgozók – asszisztensek, ápolók – helyzete korántsem javult akkorát, mint az elvárható lenne. A Népszava a felméréssel kapcsolatosan megjegyzi: már 2020-ban is legalább 3500 szakdolgozó hiányzott a rendszerből. Az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésekor a 4000, a harmadik oltás elrendelése után a 800 távozó egészségügyis zöme szakdolgozó volt. A lap szerint a fizetések mellett az elmúlt két évben megnövekedett munkaterhek miatt döntenek úgy sokan, hogy máshol vagy mást dolgoznak inkább.

 

A bérfeszültséget mutatja, hogy miközben a 17–20 ezer orvos béremelése 330 milliárd forintba került, a 90 ezer szakdolgozó béremelésére 80 milliárd forint jutott a Népszava szerint. Míg előbbi nagyjából fejenként több mint 16 millió forintot jelent, utóbbi nem éri el a 900 ezer forintot éves szinten.

 

Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke a Népszavának azt is elmondta, korábban 2-szeres volt a különbség az orvosok és a szakdolgozók fizetése között, most ez már 3-szoros.

 

A megkérdezett 705 szakdolgozó 83 százaléka elégedetlen a fizetésével a béremelést követően is.