Francia és svéd díjakkal indítja az évet Karikó Katalin

Szeged díszpolgára és a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora eddig is rengeteg elismerést kapott, most a francia akadémia tagjává választják, és neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését.
Cservenák Zoltán

2022. január 14. 10:38

Francia és svéd díjakkal indítja az évet Karikó Katalin

Tizenöt külföldi társával a francia Académie des Sciences tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint – írja a Szegedi Tudományegyetem honlapja. A beiktatási ünnepséget június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt.

 

Az Institut de France öt akadémiát tömörít, köztük az 1666-ban létrehozott Académie des Sciences-t, magyarul a Természettudományok Akadémiáját. Korábban ez az akadémia ítélte a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést Karikó Katalinnak.

 

A francia televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az mRNS-molekulával foglalkozó magyar biokémikusról. „A nő, aki megmentheti a világot” című filmről mi is beszámoltunk. A magyar nyelvű feliratos változatot bárki megnézheti az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

 

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022. évi díjával Karikó Katalin 500 ezer svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. A svédországi Lund városában április 24-én esedékes díjátadóhoz tudományos szimpóziumot is szerveznek.

 

A „Camurus Lipid Research Foundation” (CLRF) szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Karikó Katalin eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

 

A Lund University az egyik alapítója az 1997-ben létrehozott Camurus Lipidkutatási Alapítványnak. A Lund University és a Szegedi Tudományegyetem egyaránt tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak – olvasható a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

 

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

 

Címlapon

mutasd mind