Főzőversennyel és estig tartó vigadalommal ünneplik a tarhonyát a tápaiak

Tápé ikonikus fesztiválját 2003-ban, tizenkilenc éve rendezték meg először, de járvány miatt két évet kénytelenek voltak kihagyni, ezért a szombati fesztivál még csak a tizenhetedik, amit hagyományosan a falunappal együtt ünnepelnek a megszokott helyszínen, a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán.
Az idei fesztivál reggel 9 órakor zenés hívogatóval indult, majd a csapatok nekiláthattak a bográcsokban a főzésnek.
A tarhonyát idén is a szervezők biztosították, a többi hozzávalót a résztvevőknek kellett hozniuk. A legfinomabb étkeket elkészítőket most is elismerésben részesíti a zsűri, aminek két mesterszakács – Rakucz Krisztián és Sütő Csaba – is tagja, a helyiek delegáltja, Salamon Sándor mellett.
– Tizennyolc csapat jelentkezett idén a megmérettetésre, hárman a nagy hőség miatt végül lemondták a részvételt, így tizenöt csapat nagyjából háromszáz tagja méri össze tarhonyafőző tudományát – tudtuk meg Széll Zoltántól, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnökétől.
Azt is elmondta, a legtöbben valamilyen pörköltfélét készítenek, ehhez kínálják majd köretként a tarhonyát.

– Több bográcsba is fő a klasszikus tápai paraszttarhonya, azaz a krumplis tarhonya.
Az elmúlt években több különlegesség is készült már a fesztiválon, többek között édességgel, tarhonyafelfújttal is versenyeztek már, olyan is akadt, aki hallal készítette el a tápaiak kedvenc ételét, de lasagne is csináltak már itt tarhonyából.
Hogy miért tartozik Tápéhoz úgy tarhonya, mint gombhoz a kabát?
Azért, mert ezt az egyszerű ételt vitte magával a parasztember a földekre, vagy a gyékényvágók az egész napi munkához, hogy néhány marék tarhonyából, egy kis szalonnával, hagymával hamar egytálételt főzzenek maguknak.
Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője a rendezvényt megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a tarhonyafesztivál elődleges célja a hagyományőrzés, a tradicionális tápai konyha népszerűsítése és persze a közösségi élmény.
– Ebben a nagy kánikulában megérett a tarhonya is, lehet friss alapanyagból készíteni az ételeket – tréfálkozott a képviselőasszony, majd rögtön azt is hozzá tette, a tápéiakat a tarhonya szeretet is összetartja és ezt már egy csöppet gondolta tréfának.
– Nagyon fontos, hogy minden település, városrész ápolja a hagyományait, a meglévő közösségeit és újakat is létrehozzon. Szegedet ez teszi olyanná amilyen, sokszínűvé, igazán élhető várossá. Azok a települések tudnak fejlődni, gyarapodni, ahol a hagyományokra erős, összetartó közösségek épülnek – mondta Szabó Sándor.
Szécsényi Rózsa felhívta a fesztiválozók figyelmét, idén sem érnek véget a Tarhonyafesztivál programjai délben, ebéd után falunappal folytatódnak, ahol a verseny, a munka után estig szórakozhatnak a tápaiak és a városrész vendégei.
Érdemes tehát délután is ellátogatni Tápéra, a Heller Ödön Művelődési Házba, ahol késő estig várják programok az érdeklődőket.
A délutáni falunap programja
- 12:00–13:30 Nótacsokor Mizsei Zoltánnal
- 13:30–14:00 A főzőverseny eredményhirdetése
- 14:00–16:30 Ebédszünet
- 16:30–17:15 Fellépnek a művelődési ház csoportjai (Top Dance Company, Royal Balett Iskola, Sherin Bellydance, Tápai Hagyományőrző Együttes)
- 17:20–17:50 Bihari Gellért Stand-up Comedy
- 18:00–18:30 Smink együttes – Bemelegítés
- 18:30–18:45 Honfoglalás utcai óvoda műsora
- 18:45–19:00 Tápéért emlékérem átadása
- 19:00 Smink együttes – fergeteges Retro Party