Fotókon mutatják be a turizmusban dolgozók, mit tett velük a járvány

A turisztikai szektor elmúlt évét a benne élők szemével mutatja meg A turizmus a szenvedélyünk! elnevezésű fotókiállítás, amely kedden délután az ország hét városban – köztük Szegeden – egyszerre nyílt meg.

2021. június 30. 08:10

Hagyományteremtő szándékkal indult útjára idén az az országos fotópályázat, aminek célja, hogy a turizmusban élők hivatásuk gyakorlása közben megörökítsék a szolgáltatásnyújtás, az alkotás, a kiszolgálás élményét – vagy épp ennek hiányát – és ezeket az emlékeket képek formájában megosszák a nagyközönséggel.

Az ország első turizmus-vendéglátás témájú fotópályázatára február 10. és március 20. között lehetett nevezni négy kategóriában.

Az idei pályázat megörökítette a pandémia által legsúlyosabban érintett ágazat rendkívüli időszakát. A versenyre nevezett képek az elmúlt év nehézségei mellett azonban felidézik a mosolyokat és megmutatják a hősöket is.

A fotópályázat és a kiállítás azokhoz szól, akiknek a turizmus a szenvedélyük, ezzel nem titkolt célja kapcsolatot teremteni a nagyközönség és a szakmai érdeklődők között.

A közönség szavazatai alapján a három legnépszerűbb kép kapott díjat, a zsűritagok szavazatai alapján pedig minden kategóriában hirdettek első-, második-, és harmadik helyezettet.

A Tourism is our Passion Photo Award legkiválóbb képeiből született kiállítás kedden délután hét helyszínen – Budapesten, Szegeden, Sopronban, Visegrádon, Egerben, Debrecenben és Pécsen – egyszerre nyílt meg.

Élőben a budapesti Gellért Fürdőben hangzott el a megnyitó, amelyet a hat vidéki szállodában kivetítőn követhettek nyomon a látogatók.

Velle-Varga Orsolya, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese, a tárlat kurátora elmondta, több mint hatszáz kép érkezett a pályázatra, sokan szerették volna a fotók segítségével bemutatni, hogyan élték át az elmúlt, járvány sújtotta esztendőt.

– A képek is arról tanúskodnak, hogy nagyon sok minden megváltozott körültünk, különösen igaz ez a turizmusra és vendéglátásra – mondta Velle-Varga Orsolya.

Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, milyen nehezen élték meg a fürdő dolgozói azt, hogy nyolc hónapig zárva volt a Gellért.

– Májusban kinyitottunk, de máig sokan nem tudtak maradéktalanul visszazökkeni a pandémia előtti mindennapokba.

Szegeden, a Forrás Szállóban Ács Szilvia, a Tourinform Iroda vezetője nyitotta meg a kiállítást.

Elmondta, városunk turizmusa is nagyon megszenvedte a járványt, ami máig komoly nyomot hagyott az emberekben. Voltak, akiknek erőt adott az újrakezdéshez, de olyanok is akadtak, akiket eltántorított attól.

– A járvány után többen nem tudtak újra talpra állni, olyan nagy volt veszteségük. Bízunk benne, hogy Szeged újraéledő fesztiváljai, a megújult Móra-múzeum, vagy az idén ismét megrendezett Szabadtéri Játékok visszahozzák majd a turistákat.

Szegeden, a Forrás Szállóban és a többi helyszínen is augusztus 10-ig tekinthető meg a tárlat, ezután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban él tovább.

A párhuzamos kiállítások végeztével a szervezők a pályaműveket árverésre bocsájtják.

Az árverésen befolyt összeget a nevezők szavazatai alapján a Bátor Tábor alapítványnak ajánlották fel.

rag

Tovább olvasom