Fórum egy jobb felsőoktatásért

Január 24-ére Felsőoktatási fórumot szervez a Szabad Város Egyesület Szeged, a VVL – Verites, Virtus, Libertas, Körmendi Zoltán, és Halász Noémi, a Momentum szegedi elnöke és alelnöke.
Miszlai Dorina

2023. január 17. 17:50

Fórum egy jobb felsőoktatásért

Az eseményen többek között szó lesz a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekről, az Erasmusról, a PhD-képzésről és kutatásokról is. A beszélgetésen részt vesz Szabó Szabolcs és Tóth Endre a Momentum országgyűlési képviselői. A fórum célja, hogy párbeszéd alakulhasson ki az érintett jelenlegi és jövőbeli hallgatók és a politikusok között annak érdekében, hogy a felsőoktatás hatékony képviseletet kaphasson az országgyűlésben, éppen ezért a szervezők várnak minden érdeklődőt, aki szeretné kifejteni álláspontját, vagy csak szeretnék tisztá(bba)n látni napjaink oktatási helyzetét.

 

A fórum 16 órakor veszi kezdetét, helyszíne a Momentum szegedi irodája lesz a Feketesas utca 30.-ban, a lófaránál.

 

A rendezvényt azért is szervezik Halász Noémiék, mert az elmúlt héten az oktatásban több jelentős változás történt: 

  • a magyar kormány eltörölte az egyetemekre jelentkezés minimumponthatárát, a kötelező emelt érettségit, jövőre pedig már nyelvvizsgával sem kell rendelkeznie a hallgatóknak ahhoz, hogy diplomát szerezhessenek.
  • Emellett az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem támogatja az alapítványi formába átszervezett egyetemek Erasmus pályázatait, mivel összeférhetetlennek találják a politikusok kuratóriumokban betöltött tagságával. A magyar kormány „értetlenül áll” az ügy előtt, de kijelentették: ha Brüsszel nem fizeti a magyar hallgatók Erasmus-tanulmányait, akkor majd a kormány a magyar költségvetésből megteszi.